eur:
389.88
usd:
362.99
bux:
68050.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sólyom továbbra sem egyeztet a jelöltjeiről - képgaléria

A köztársasági elnök a jövőben sem változtat a közjogi méltóságok jelölési gyakorlatán, vagyis nem egyeztet a jelöltekről előzetesen a pártokkal. Sólyom László erről azután számolt be, hogy megbeszélést tartott a parlamenti pártok frakcióvezetőivel a Sándor-palotában. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a találkozó után közölte: nem történt elmozdulás az ügyben.

Sólyom László az pártok képviselőivel való találkozója után azt közölte: továbbra sem kíván változtatni a közjogi méltóságok jelölési gyakorlatán, azaz a jövőben sem egyeztet a jelöltekről a

parlamenti pártokkal.

Ennek ellenére úgy érzi: elmozdulás történt a jelölési folyamatban. Az államfő fontosnak tartja, hogy az érvek és az ellenérvek nyilvánosságot kapjanak a szavazás kapcsán. Szavai szerint a jelölt maga is visszalépne, ha azt tapasztalja, hogy komoly szakmai érvek merülnek fel vele szemben.

A köztársasági elnök azután, hogy eddig öt ombudsman-jelöltjét szavazta le a parlament, azt mondta: kudarc számára, ha az általa jelölt személy nem kapja meg a képviselők bizalmát, az azonban a pártok számára jelent politikai kockázatot, ha annak ellenére nem választják meg a javasolt embert, hogy arra szakmai indokot adnának.

A köztársasági elnök ugyanakkor azt mondta: reméli, hogy a pártok frakcióvezetőivel való találkozó

<

A köztársasági elnök találkozója a frakcióvezetőkkel (képgaléria)

után a jelölteket érdemben meghallgatják majd a parlamenti bizottságok.

MSZP: nem közeledtek az álláspontok

Lendvai Ildikó a szocialista párt frakcióvezetője nem volt ilyen derűlátó a találkozó után, szerinte az álláspontok nem közeledtek.

Frakciója tiszteletben tartja a köztársasági elnök jelölési gyakorlatát, de szerinte az államfőnek is tiszteletben kell tartania a képviselők jogát arra, hogy eldöntsék: igennel vagy nemmel szavaznak. Hozzátette: a jövőben szerencsésebb lenne, ha Sólyom László még a jelölés előtt tárgyalna a pártokkal.

A Fidesz nyitott az államfő kérésére

Navracsics Tibor, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője szerint már az is örvendetes, hogy a parlamenti pártok vezetői tudtak érdemben beszélni erről a témáról a köztársasági elnökkel. Hozzátette: a Fidesz nyitott a az államfő kérésére, és amikor a képviselőcsoport nemmel szavazott, nyilvánosságra is hozta álláspontját.

Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese abban egyetértenek a köztársasági elnökkel, hogy szakmai és érdemi meghallgatások kellenek az ombudsmanválasztás előtt.

Sólyom László nem cáfolta de nem is erősítette meg, hogy Baka András volt MDF-es országgyűlési képviselőt jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztra. A köztársasági elnök azt mondta: elvben elképzelhető, hogy újra Fülöp Sándort és Zombor Ferencet jelöli ombudsmannak, de erről mindenképp konzultálnia kell a jelöltekkel.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×