eur:
389.3
usd:
362.85
bux:
68126.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Húszezer forintos óradíjért adtak tanácsot a BKV-nak

A Fővárosi Közgyűlés arra utasította a BKV felügyelőbizottságát, hogy vizsgálja ki a közlekedési cég és az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. között létrejött szerződéseket. A döntés előtt a testület meghallgatta a BKV vezérigazgató-helyettesét is. Az ellenzék továbbra sem érti, hogy miért kellett tanácsadó a 4-es metró beruházáshoz, ha már van cég, amely elvégzi ezt a feladatot.

Összesen hat szerződést kötött a BKV az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.-vel 2007-ben. A hatból négy kisebb értékű - 8 és 50 millió forint közötti - egyszeri szerződés teljesült, kettőt pedig öt évre, 2012-ig kötött meg a közlekedési cég - derült ki Balogh Zsolt, a BKV vezérigazgató-helyettesének beszámolójából.

Az egyik ilyen szerződés évi 125 millió forintról, a másik pedig évi 375 millió forintos keretösszegről szól, ami öt évre összesen 2 és fél milliárd forint kifizetését teszi lehetővé. Balogh Zsolt elmondta: az éves keretösszeget nem mindig használják ki, tavaly például a 375 milliós keretből csak 28 millió forintot fizettek ki. Igaz, ez a szerződés az év végén köttetett.

Teherautóval a közgyűlésbe

Arra a kérdésre, hogy milyen feladatokat vállalt és végzett el a cég, a vezérigazgató azt mondta, hogy az elmúlt egy évben ötezer dokumentumot állított elő az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt., amelyeket azért nem hozott magával az ülésre, mert kisteherautót kellett volna igénybe vennie.

A cég huszonkét szakembere 8.410 munkaórát töltött el a 4-es metró építésének tanulmányozásával, segítésével, ami a BKV szerint 20 ezer forintos óradíjat jelent.

Balogh Zsolt elmondása szerint a társaság többek között a 4-es metró építésével kapcsolatos általános vezetői tanácsadást, projektmenedzsment-támogatást végzett, testre szabta az információs rendszereket, használati támogatást nyújtott azokhoz, és követte a megvalósulást, megvalósítási tanulmányterveket készített, koordinációs támogatást adott, valamint minőségbiztosítást nyújtott.

Havonta 9 millió

Az ellenzék arra is kíváncsi volt, hogy miért 2012-ig szól a szerződés, ha a metrót 2011-ben adják át. Erre a BKV vezetése azt válaszolta, hogy a második, Bosnyák térig tartó szakasz építését is belekalkulálták a szerződésbe.

Kérdésre Balogh Zsolt elmondta: nem tud olyan esetről, hogy jegyzőkönyvvezetésért 9 millió forintot fizettek volna ki.

Az ellenzék nem kapott választ arra a kérdésre, hogy az AAM szakemberei valóban egy "beépített titkosszolgálatként" működtek-e a BKV-ban, de arra sem érkezett meggyőző válasz, hogy miért volt szükség a szerződtetésükre.

A beruházásnak van egy koordinátor szervezete, az Eurometro Kft., és hamarosan egy úgynevezett független mérnököt is felvesznek erre a feladatra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig az előjeleket illeti, a határidős indexek állása alapján az európai és az amerikai tőzsdék is pluszban nyithatnak majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×