eur:
389.67
usd:
362.69
bux:
67995.88
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elhunyt az első hazai műszíves

Meghalt az első hazai műszíves beteg csütörtökön kora délután - közölték a Semmelweis Egyetemen. Az 58 éves férfin február 15-én hajtották végre beavatkozást, amelynek során keringéstámogató eszközt ültettek testébe.

Elhunyt az az 58 éves férfi, aki február közepén kapott - elsőként Magyarországon - műszívet. A Semmelweis Egyetem csütörtök reggel közölte, hogy véralvadási zavarok miatt kritikussá vált a beteg állapota.

A betegnél február 27-én váratlan szövődményként szívburki vérzés lépett fel. Minden rendelkezésre álló lehetőséget felhasználva sem tudták "a diffúz és masszív" vérzést megszünteti, s csak annak intenzitását sikerült csökkenteni - mondta a műszívprogram vezetője.
Szabolcs Zoltán közölte: a szövődmény következtében sok szervi elégtelenség lépett fel, a végén már csak a beteg szíve dolgozott hibátlanul "a műszív jó funkciójának" köszönhetően.

"Az erőfeszítések ellenére, ma a kora délutáni órákban a beteget elveszítettük" - fogalmazott a műszívprogram vezetője.

A beteg állapota keddig fokozatosan javult, a vesefunkció teljesen visszatért a műszívnek köszönhetően. A szívelégtelenség miatt korábban gyengébb vérellátású szervek közül a máj funkciója nem rendeződött megfelelően.

"Minden reményünk, okunk megvolt arra, hogy a páciens megfelelően stabil keringési (...) viszonyok között tudja megvárni azt a pillanatot, amikor a számára (...) megfelelő donorszív jelentkezik, és a végleges szívbeültetést el tudjuk végezni" - tette hozzá Szabolcs Zoltán.

Merkely Béla egyetemi docens, az Egyetem Kardiovasculáris Centrumának vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy egy olyan beteg kapott új esélyt, akinek egyébként semmi esélye nem lett volna.

Az egyetemi docens az InfoRádiónak adott interjúban megjegyezte: a beteg elvesztése nem hátráltatja a műszíves technológia bevezetését Magyarországon.

Nagyon súlyos állapotban műtötték

A Semmelweis Egyetem Szívsebészeti Klinikájának docense, Merkely Béla a műtét után az InfoRádióban azt mondta: az ilyen betegek nagyon súlyos általános állapotban kerülnek műtétre, hiszen szívük rendkívül alacsony hatásfokkal működik, így főbb szerveik, például a májuk és a veséik keringése romlik, ráadásul a páciens izomzata is sorvad.

Az orvosok abban bíztak, hogy a férfi mielőbb erőre kap, és levehetik a lélegeztetőgépről. Ezeknek a betegeknek általában fokozatosan - hónapok, évek alatt - gyengül el a szervezete, az utolsó időszakban pedig gyorsan romlik az állapotuk. Ezt a folyamatot kell megfordítani - mondta Merkely Béla, aki abban bízott, hogy a férfi két héten belül megerősödik.

A műszív, amely egyszer használatos eszköz, körülbelül 7 millió forintba kerül, ehhez egy többször használható konzol csatlakozik. Ezek ára mellett finanszírozni kell a beteg intenzív ellátását, ami nagyon drága procedúra - fűzte hozzá Merkely Béla.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×