eur:
389.08
usd:
361.45
bux:
68090.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Áprilistól drágul a gáz - a nap legfontosabb hírei

Április elejétől 5,8 százalékkal emelkedik a lakossági földgáz ára, a nem lakossági átlagosan 5,2 százalékkal kerül majd többe. Az emelkedés egy átlagos háztartásnak havonta mintegy 800 forintos többletkiadást jelenthet.

Emelkedő lakossági gázár áprilistól

Április 1-jétől átlagosan 5,8 százalékkal emelkednek a lakossági földgázárak, a nem lakosságiak átlagosan 5,2 százalékkal. A gazdasági tárca számításai alapján egy átlagos, ártámogatást nem igénylő háztartásnak - 1650 köbméter éves fogyasztással számolva - havonta mintegy 800 forintos többletkiadást jelent a döntés. A minisztérium szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a Magyar Energia Hivatal eredeti javaslatánál azért kisebb mértékű az emelés, mert a földgáztörvény parlamenti vitája során a piacnyitás várható időpontja későbbre tolódott, ennek megfelelően hosszabb idő áll az állam rendelkezésére a közüzemi nagykereskedővel szembeni tartozás kiegyenlítésére. Közben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője úgy nyilatkozott: azok után, hogy a szociális válság egyre mélyül, elfogadhatatlan az újabb gázáremelés.

Aláírták a Déli Áramlatról szóló megállapodást

Moszkvában aláírták a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló megállapodást Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében. Az egyezség alapján a gázvezeték építésére és működtetésére közös vállalat jön létre, amelyben mindkét fél 50-50 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. A projekthez kapcsolódva 1 milliárd köbméter kapacitású gáztározót is építenek Magyarországon. Közben a frakciók megállapodtak abban, hogy ötpárti nyilatkozatot fogadnak el, amely kiáll az Európai Unió közös energiapolitikája és a Nabucco gázvezeték mellett.

Eladja legértékesebb ingatlanjait a MÁV

Megválik legértékesebb ingatlanjaitól a MÁV. A vasúttársaság ingatlanjainak egy részét - köztük az Andrássy úti székházat - egy 15 milliárd forint induló tőkéjű ingatlanalapba szervezték ki - erősítette meg a Népszabadság értesülését a Prudent-Invest Zrt. vezérigazgatója. Virág Lászlóné elmondta: az induló tőkéből összesen 7 és fél milliárd forint, egyenként 1 millió forint névértékű befektetési jegy jegyzéséről 15-20 különböző befektetővel tárgyalnak.

A népszavazásig nem sztrájkolnak a vasutasok

Március 9-éig már biztosan nem sztrájkolnak a vasutasok - közölte a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete alelnöke. Bárány Balázs az Info Rádióban elmondta: úgy döntöttek, a népszavazás napjáig felfüggesztik a demonstrációt, hogy elkerüljék azt a vádat: akciójuk politikai jellegű.

Kartellgyanú hét budapesti taxitársaság ellen

Piacfelosztó és árkartell gyanúja miatt eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal hét fővárosi taxitársaság ellen. A hatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: előzetes értesítés nélkül helyszíni szemlét tartottak ma az érintett cégek telephelyein. Mihálovits András közölte: a gyanú szerint a taxitársaságok egy közösen létrehozott érdekképviseletei szervezet keretében egyeztettek az árakról és arról, hogy a fővárosban és környékén, 2006. és 2008. között induló pályázatokat ki nyeri meg, és milyen ajánlattal.

Sólyom ragaszkodik jelölési gyakorlatához

Nem változtat az ombudsmanok jelölési eljárásán a köztársasági elnök. Sólyom László azután beszélt erről, hogy a parlamenti frakciók vezetőivel egyeztetett a Sándor-palotában. Az államfő eredményesnek nevezte a megbeszélést, mert - mint fogalmazott - elmozdulás történt a folyamatban. A köztársasági elnök hangsúlyozta: az ombudsmanok jelölésében és megválasztásában az államfőnek és az Országgyűlésnek is megvan a maga szerepe. Sólyom László hozzátette: fontosnak tartja, hogy a döntések a nyilvánosság előtt szülessenek, ezért sem egyeztet előzetesen a pártok képviselőivel.

Az EU elégedett Pécs felkészülésével

Méltatta az Európai Unió felügyelő bizottsága Pécs felkészülését a 2010. évi kulturális főváros szerepére. A jelentést a baranyai város brüsszeli bemutatkozása és saját vizsgálódásai nyomán készítette a testület.

Drasztikusan fogyhatnak a romániai magyarok

A kolozsvári székhelyű román Kisebbségkutató Intézet jelentése szerint a romániai magyarság létszáma 2032-ig egymillió főre apad. A legutóbbi, 2002-es népszámlálás során még 1,4 millió magyart számoltak Romániában.

Terjedő rota-vírus

Eddig mintegy harminc kisgyerek került be rota vírusos megbetegedéssel a kiskunhalasi kórházba; életveszélyes esetről nem tudnak. Bodrogi Tibor főorvos hangsúlyozta: a vírusfertőzés nem, de kísérő tünetei, a hasmenés, a hányás és a magas láz együttesen kiszáradáshoz vezethetnek, amely komoly veszélyt jelent a gyermekek esetében.

Meghalt az első magyar műszíves

Meghalt az az 58 éves férfi, aki 13 napja elsőként kapott műszívet Magyarországon. A Semmelweis Egyetem műszívprogramjának vezetője elmondta: a betegnél tegnap váratlan szívburki vérzés lépett fel, amit minden erőfeszítés ellenére sem tudtak megszünteti. Szabolcs Zoltán hangsúlyozta: a szövődmény következtében két nap alatt fokozatosan szervi elégtelenségek léptek fel a férfi szervezetében, majd csütörtök délután meghalt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×