eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Sztrájkra is készek az orvosok, csak ne változzon a kórház üzemeltetője

Megtagadják a munkát az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozói, amennyiben a hevesi megyegyűlés a HospInvestet jelöli meg az intézmény vagyonkezelésére kiírt pályázat nyerteseként - közölte Pócs Alfréd, a Kórházmentő Bizottság tagja.

A Medicaritas szakszervezet helyi elnöke hozzátette: amennyiben személyzet híján a HospInvest 15 napig nem tudja működtetni a kórházat, a jogszabályok szerint vissza kell adnia a működtetést az önkormányzatnak.

A munka megtagadására várhatóan április elején kerül sor, ugyanis a HospInvestnek 30 napja van arra, hogy átvegye az intézményt - tette hozzá.

Az érdekképviseleti vezető egyben az ország valamennyi egészségügyi dolgozóját arra szólította fel, hogy támogassák akciójukat.

Ha Eger elesik, akkor elszabadulhat az egészségügyi privatizáció az egész országban - hangsúlyozta Pócs Alfréd.

Hegyaljai Judit, a Közalkalmazotti Tanács elnöke bejelentette, hogy az intézmény 1.307 dolgozója közül 918 írta alá azt a nyilatkozatot, amely szerint nem hajlandóak lemondani közalkalmazotti jogviszonyukról.

Mindez azt jelenti, hogy ha a szocialista többségű megyegyűlés február 29-én mégis magánvállalkozásba adja a kórház működtetését, és ha az orvosok, nővérek nem hajlandóak a HospInvest alkalmazottjaként dolgozni, ellátás nélkül maradhat a megye - mondta az érdekképviseleti vezető.

A funkcionális privatizáció terve életveszélyes, alkotmány-, állam-, ember- és nemzetellenes - erről már Szabó Pál, a sztrájkbizottság elnöke beszélt a sajtótájékoztatón.

A HospInvest ugyanis veszteséges, külföldi bank által támogatott cég. Ez pedig azt jelenti, hogy Heves megyében egy külföldi banktól függne a betegellátás - jelentette ki.

A megyegyűlés által kiírt tenderre a HospInvest Zrt. és a Debreceni Egyetem nyújtott be pályázatot, míg Eger városa ajánlatot tett a működtetésre. Ez utóbbi szerint továbbra is költségvetési szervként kívánják üzemeltetni az intézményt.

Ugyanakkor a pályázatok rangsorolására létrehozott bíráló bizottság döntése szerint a tenderre a HospInvest Zrt. tette a legkedvezőbb ajánlatot.

A tervezett funkcionális privatizáció ellen korábban több civil szervezet tiltakozott demonstráció keretében, és a közgyűlésben ellenzékben politizáló Fidesz is a pályázati kiírás ellen szavazott.

Az ellenzéki képviselők azzal vádolták a testület szocialista vezetését, hogy a több hazai egészségügyi intézményt, a többi között a hatvani és a gyöngyösi kórházat is működtető HospInvest Zrt.-re szabták a vagyonkezelésre kiírt tendert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×