eur:
387.24
usd:
356.29
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Kormányzati negyed: nem fizetnek a nyertes tervezőcégnek

Akadozik a kommunikáció a Kormányzati Negyed Projektiroda és a tervpályázaton nyertes tervezőcég között. Janesch Péter építész, az iroda vezetője az InfoRádióban elmondta, a projektiroda nem fogadta el a megvalósítási tervet, ezért nem fizetik ki nekik a szerződésben rögzített díjazást. Hozzátette, arról viszont nem kaptak egyértelmű tájékoztatást, hogy mik a konkrét kifogások a projektmegvalósítási tervvel. Az InfoRádió megkereste a Kormányzati Negyed Projektirodát, amely a Pénzügyminisztériumhoz került. A tárca sajtóosztálya azt közölte, hogy a projektiroda 2008 végén fejezi be adminisztrációs munkáit.

Megpróbálja tárgyalásos úton rendezni a Kormányzati Negyed Projektirodával fennálló követelését a tervpályázaton nyertes tervezőcég - mondta az InfoRádiónak Janesch Péter építész.

Az iroda vezetője kiemelte: egyelőre levelező viszonyban vannak a projektirodával, és várnak arra, hogy mikor lesz végre konstruktív a munkakapcsolat.

Janesch Péter közölte: a tervezőcég azt állítja, hogy a tervet teljesítették, ennek megvan a szerződéses értéke, és várják, hogy ezt kifizessék nekik.

Január 23-án függesztették fel írásban a munkájukat, addig a cég dolgozott, a kommunikáció okozta korlátok között, ugyanis semmilyen együttműködés nem volt a KVI és a tervezőiroda között, ettől függetlenül voltak építészeti munkák - fejtette ki.

A projektiroda nem fogadta el a megvalósítási tervet, ezért nem fizetik ki nekik a szerződésben rögzített díjazást - közölte az építész. Hozzátette: a projektiroda egy általános kifogáslistát adott válaszul, alátámasztandó az elutasítást, míg erre azt válaszolta a tervezőcég, hogy ez az elutasítás sem a szakmai, sem a szerződéses feltételeknek nem felel meg.

Janesch Péter hangsúlyozta: remélik, hogy valóban igaz, hogy nem le-, hanem megállították a tervezést, és az év végéig együtt tudnak működni a projektirodával

Öten maradtak az év végéig üzemelő projektirodánál

Az InfoRádió megkereste a Kormányzati Negyed Projektirodát, amely a Pénzügyminisztériumhoz került. Ennek oka egy kormányrendelet, amely az állami vagyonnal gazdálkodó szervezetek rendszerét alakította át. Kérdéseinket írásban kellett a Pénzügyminisztérium sajtóosztályára eljuttatnunk, és a válaszokat is írásban kaptuk vissza.

Ezekből kiderül, hogy a projektiroda 2008. december 31-éig működik. Az addig hátralévő időben a kormányzati negyed beruházással kapcsolatos előkészítő folyamatokat dokumentálják, és a tételes elszámolást készítik el.

Emellett a terület további hasznosításának terveit készítik az ott dolgozók. Õk egyébként most öten vannak, a korábbi ígérettel ellentétben hat embert bocsátottak el, a Pénzügyminisztérium válasza szerint a projekt céljában bekövetkezett változások eredményeként. Emiatt távozott a projektiroda kommunikációs igazgatója, aki a továbbfoglalkoztatására vonatkozó ajánlatot nem fogadta el.

A kormányzati negyed kivitelezésére kiírt pályázaton már csak egy cég maradt, de végül ennek a pályázatát sem fogadták el. Kíváncsiak voltunk, hogy mi volt a kifogás a pályamű ellen. A Pénzügyminisztérium sajtóosztályának válasza szerint a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, mint ajánlatkérő azért nyilvánította eredménytelennek a magánpartner kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárást, mivel a kormányzati szándék változását észlelve a szerződés megkötésére, illetve a szerződés megkötése esetén a szerződés teljesítésére nem lett volna képes.

Arra a kérdésre, miért nem fizetnek a tervezőirodának, azt a választ kaptuk, hogy tárgyalnak a tervezőirodával arról, hogy a Nyugati Pályaudvar környékén az új, város-rehabilitációs elképzelések alapján módosítsák, vagy az eddig teljesített feladatok megfizetésével megszüntessék a szerződést.

A Pénzügyminisztérium válasza szerint a kormányzati negyed megépítésének elhalasztása miatt a tervező díjazásával kapcsolatos kérdést sürgősen rendezni kívánják.

Mindezekről Görözdi György kormánymegbízottat, a projektiroda vezetőjét szerettük volna megkérdezni, ám ő azt az utasítást kapta, hogy ne nyilatkozzon a sajtónak. A Pénzügyminisztérium sajtóosztálya szerint azért, mert a pénzügyminiszter egyeztet a kormánnyal a projekt ügyében, így érdemi információkat csak ő tud adni.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×