eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Szájer: Nincs visszaút

Az Európai Parlament magyar néppárti delegációjának vezetője szerint Magyarország kevesebb forráshoz jutna, ha az unió költségvetésében csökkentenék a mezőgazdasági támogatásokat a kutatás-fejlesztés javára.

Szájer József az InfoRádió Aréna című műsorában a svéd miniszterelnök keddi felvetésére reagált, amely szerint úgy kéne megreformálni az unió költségvetését, hogy sokkal több jusson kutatás-fejlesztésre, és jóval kevesebb a mezőgazdaság támogatására.

A politikus szerint Magyarországnak nagyon egyszerű megtalálnia az érdekét: a közvetlen, földalapú agrártámogatásokat pályázat nélkül, automatikusan folyósítják, ha ezek nem lennének, hazai forrásokból kellene támogatni az agráriumot, vagyis a pénzt más területekről kellene elvonni.

Noha nem mondják ki nyíltan, a vita a pénzek újraelosztásáról szól; ebben a kőkemény küzdelemben Magyarországnak nem érdeke a forráselosztás eltolódása - hangsúlyozta az Európai Parlament magyar néppárti delegációjának vezetője.

Szájer József kifejtette: Magyarországnak, ahogyan a többi új tagországnak is fontos a mezőgazdaság, vagyis a támogatás csökkentésével az új tagokon lehetne ütni. A kutatás-fejlesztési pénzeket viszont főként a nagy német vagy éppen francia kutatóintézetekben használhatják fel. Magyarok bedolgozhatnak a projektjeikbe, de a források akkor is oda kerülnek.

Az út vége

A európai parlamenti képviselő szerint Koszovó függetlenné válása kapcsán a magyar kormány első feladata, hogy megóvja a szerbiai magyarokat.

A folyamat megállíthatatlan, ezen az úton most már végig kell menni, nincs visszaút, le kell zárni a poszt-jugoszláv korszak utolsó fejezetét - fogalmazott a politikus.

Szájer József szerint incidenseket okozhat a Vajdaságban, ha a Koszovóból távozó szerbeket ott telepítik le, hiszen korábban már a nyugatról kitoloncolt vagy máshonnan elmenekülő szerbek vajdasági megjelenése is feszültséget keltett.

A képviselő hangsúlyozta: Koszovóban is garantálni kell a kisebbségek jogait.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

A megtermelt élelmiszerek több mint harminc százaléka a szemetesbe kerül, miközben napjainkban már a fejlett országok szegényebb polgárai is kénytelenek lejjebb adni fogyasztásuk mennyiségéből vagy minőségéből – mondta az InfoRádióban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. Dexler Dóra figyelmeztetett: nem jó az sem, ha csak a spórolásra gondolunk, mert a legolcsóbb élelmiszer nem feltétlenül a legjobb minőségű.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×