eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Áprilistól sem változik a lakossági gáz ára - a nap hírei

Egyelőre nem folytatja a sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Nem változik április elsejétől a lakossági gáz ára. Elhunyt Janez Drnovsek egykori szlovén államfő. A nap hírei 2008. február 23-án, szombaton.

Egyelőre nem folytatja a munkabeszüntetést a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, de a sztrájkbizottság minden nap értékeli és elemzi a helyzetet - közölte az érdekképviselet elnöke. Gaskó István az InfoRádióban elmondta: a VDSZSZ és a MÁV Zrt. legközelebb hétfőn délután folytatja az egyeztetést Herczog László, a gazdasági minisztérium szakállamtitkárának bevonásával. Emlékeztetett arra: kompromisszumos javaslatukat továbbra sem fogadja el a MÁV. Sigulinszki Tibor, a vasúttársaság szóvivője az InfoRádióval azt közölte: nem tudják teljesíteni a VDSZSZ követeléseit. Hozzátette: egyelőre nem várható megegyezés az elégséges szolgáltatásokról sem, mert a sztrájkolók nem biztosítanák a hajnali vasúti közlekedés zavartalanságát.

Nem változik április elsejétől a lakossági gáz ára - erősítette meg a Népszabadság értesülését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője. Ábrahám Gergely elmondta: a Magyar Energia Hivatal 13 százalékos emelést javasolt, a közigazgatási egyeztetésen azonban nem támogatták az elképzelést. A Népszabadság korábban azt írta: az új gázárakat legkésőbb március elsejéig kellene kihirdetni, vagyis éppen a népszavazás előtt kellene bejelenteni.

Országos véleménynyilvánító pártszavazást rendelt el az MSZP országos választmánya március 15-e és 25-e között a baloldali polgárosodással összefüggő program négy kérdésében - közölte a testület elnöke. Simon Gábor elmondta: a munkahelyteremtésről, a magasabb színvonalú oktatásról, az iskolák finanszírozásáról és az új tulajdonosi programról kérik ki a tagság véleményét. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arról beszélt, hogy kedden a Magyar Tudományos Akadémián ismerteti a foglalkoztatás bővítésére és a vállalkozások támogatására vonatkozó javaslatokat. Hozzátette: bemutatják azokat a terveket, amelyek az adó- és járulékrendszer, illetve a szociális és munkaügyi rendszer átalakításáról szólnak. A választmány döntött arról is, hogy március 29-re hívják össze a szocialista párt országos értekezletét.

A Fidesz elnöke szerint a kormány egyfajta társadalmi szerződést rúgott fel a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj bevezetésével. Orbán Viktor egy szolnoki fórumon azt mondta: a 2006-os választások előtt a Fidesz és az MSZP még egyetértett abban, az ország kormányzására vállalkozó erők úgy fogják megszervezni az egészségügy működését, hogy a kiemelkedően magas járulékokon és adókon túl nem fognak kérni plusz pénzügyi hozzájárulást. Hozzátette: a felsőoktatás, a fiatalok esetében hasonló volt a helyzet. A volt miniszterelnök úgy vélte: a szociális népszavazás nem más, mint ennek a megbontott megállapodásnak a helyreállítása.

Parlamenti képviseletük megteremtését szorgalmazzák a magyarországi szerbek. A Szerb Országos Kisebbségi Önkormányzat budapesti közgyűlése által elfogadott állásfoglalás emlékeztet arra: az Országgyűlés másfél évtizede mulasztásos alkotmánysértést követ el azzal, hogy nem biztosítja a kisebbségek parlamenti képviseletét. Alexov Ljubomír, a szervezet elnöke arról is beszámolt: a Szerb Országos Önkormányzat nem fogadja el Koszovó függetlenségét, és arra kéri a magyar kormányt, ne ismerje el a tartományt, mint önálló államot.

Bálint József jezsuita szerzetes kapta az idén a Parma fidei - a Hit pajzsa-díjat. Az elismerést a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Mádl Dalma, a volt köztársasági elnök felesége adta át Budapesten a Mária utcai jezsuita templomban. Bálint Józsefet először 1946-ban tartóztatták le, majd 1964-ben öt évre ítélték el állam- és népellenes cselekedetek koholt vádjával.

Romániában Izsák Balázst választották a Székely Nemzeti Tanács új elnökévé. A sepsiszentgyörgyi tisztújító küldöttgyűlés elfogadott egy nyilatkozatot is, amelyben a székelyföldi autonómia-törekvések támogatására kérik az Európai Parlament magyar képviselőit, a romániai politikai elitet és a magyarországi vezetőket.

Török közlések szerint már csaknem 80 kurd lázadót öltek meg az Észak-Irakban indított hadműveletben és hét török katona is életét vesztette. Az offenzívát, amelyben a légierőt és a tüzérséget is bevetik, folytatják. Sajtóbeszámolók alapján a török csapatok helyenként 20 kilométer mélységben is behatoltak iraki területre. Törökország csütörtökön este indított nagyszabású szárazföldi hadműveletet Észak-Irakban a kurd lázadók feltételezett állásai ellen.

57 éves korában elhunyt Janez Drnovsek egykori szlovén államfő. A politikust 2002-ben választották meg Szlovénia elnökévé, miután egy évtizeden át az ország kormányfője volt. Az ország egyik legnépszerűbb politikai személyisége segítette Szlovéniát abban, hogy elnyerje függetlenségét, majd az európai uniós és NATO-tagságot.

Címlapról ajánljuk
Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

A megtermelt élelmiszerek több mint harminc százaléka a szemetesbe kerül, miközben napjainkban már a fejlett országok szegényebb polgárai is kénytelenek lejjebb adni fogyasztásuk mennyiségéből vagy minőségéből – mondta az InfoRádióban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. Dexler Dóra figyelmeztetett: nem jó az sem, ha csak a spórolásra gondolunk, mert a legolcsóbb élelmiszer nem feltétlenül a legjobb minőségű.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×