eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Nyugdíjkatasztrófa vár félmillió magyarra

Két kutató előrejelzése szerint félmillió, az ötvenes években született magyar nem kap majd nyugdíjat, vagy csak nagyon alacsony összegű járandósághoz jut - írja a Népszabadság. Lapszemle.

A Népszabadság arról ír, hogy az ötvenes években születettek közül félmilliónyian semmilyen vagy csak nagyon alacsony nyugdíjra számíthatnak - derül ki két közgazdász-kutató előrejelzéséből. A vizsgált korosztályokba a népesség ötöde, valamivel több mint 2,1 millió ember tartozott. 2005-ben 23 százalékuk - az alacsony végzettségűek 35 százaléka - már nyugdíjban volt. Járulékot ennek a tizenöt évjáratnak még 56 százaléka fizetett. Ám ez még nem jelenti azt, hogy mindannyian meg is szerzik az időskori tb-ellátásra a jogosultságot, ami a jelenlegi szabályozás szerint minimum húszévnyi szolgálati időt feltételez. Egy átlagosnak mondható nyugdíj egy évtized alatt az átlagkereset kevesebb mint felére esne, ami mai értéken úgy 50 ezer forintos ellátást jelentene.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy akkor sincs esély a Brüsszelnek benyújtott felzárkózási (konvergencia-) programunk teljesítésére, ha minden a legkedvezőbben alakul az idén a magyar gazdaságban. A fő ok, amivel nem számolt a kormány, hogy tartós lejtmenetbe került a világgazdaság. Vezető közgazdászok és gazdaságkutató intézetek egyöntetű véleménye, hogy esély sem mutatkozik a legfontosabb célok elérésére.

A Világgazdaság beszámolója szerint világtengerek szintje kétszer olyan gyorsan emelkedhet, mint azt eddig feltételezték - erre a következtetésre jutott Csathó Beáta és kutatócsoportja. A tudósok egy szakfolyóiratban publikálták tanulmányukat, amelynek lényege: a grönlandi jégtakaró olvadása nyomán nem az a kérdés, emelkedik-e a vízszint, hanem az, milyen gyorsan növekszik a világtengerek szintje. A Világgazdaság interneten feltett kérdéseire válaszolva Csathó Beáta azt írta: jelenleg is intenzív kutatásokat folytatnak, ezek célja az ember által kiváltott hatások vizsgálata az éghajlatváltozásban, és mára világossá vált: az emberiség minden bizonnyal komolyan befolyásolja a klímát.

Az Index arról ír, hogy nyáron eldől, újjáéledhet-e a magyar uránbányászat, nyereségesen kitermelhető-e a mecseki urán. Az uránércet több helyen is kutatják. Ezekben a napokban összesen négy ilyen próbafúrást végeznek a bátaszéki dombokon, a munkálatoknak most a felénél tartanak. Ha a mostani, első eredmények biztatóak, akkor május-júniusban jönnek a "komolyabb" fúrások, és ha azok is sikerrel kecsegtetnek, akkor elkezdik a kitermelés előkészítését. Maga a bányászati tevékenység a legoptimistább forgatókönyv szerint várhatóan 2009 második felében kezdődik el. Ugyancsak jövőre várható a pécsi területen a kutatások elkezdése, a kutatás első fázisát a pécsi térségben be is fejezte az ausztrál cég. Az ennek eredményét összegző tanulmány szerint ott évi 1,2 millió tonnás kitermelés várható, és ha ezt a célt tudják teljesíteni, akkor egy tonna uránérc kitermelése 64-73 dollár között lenne, a beruházásra ott 380-430 millió dollárt kellene költeni.

A Pénzcentrum.hu arról közöl összeállítást, hogy divatossá vált tanyára költözni. A vidéki csendre vágyó honfitársaink mellett, a külföldiek is szép számmal vásároltak efféle ingatlanokat és nosztalgikus érzéssel vetették magukat bele az idilli életbe. Hajdú-Bihar megyében 450 ezer forintért is kínálnak ingatlant megvételre, Pest megyében a Duna közelében 750 millió forintért is kínálnak tanyát. Átlagban azonban 10 millió forintért egy jó minőségi 10 ezer négyzetméter területtel rendelkező ingatant kapunk.
Az olcsóbb ingatlanokra jelenleg a szerényebb anyagi eszközökkel rendelkező emberek és a mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozók kíváncsiak. A külföldiek főként a 3-5 millió forintra becsült, rosszabb állapotú tanyákat keresik, hogy utána teljesen felújítsák azokat. Főleg a hazatért, időskorú magyarok keresnek nagy értékű, 15-30 milliós, jó állapotban lévő tanyákat, míg mások kifejezetten nyári itt-tartózkodásuk, pihenésük kedvéért.

A Napi Gazdaság információ szerint a hónap végéig mind a nyolc együttműködő hatóság régiós intézkedési tervet készít, hogy zökkenőmentesen tudják összehangolni a múlt héten elhatározott közös fellépést, március 20-ig pedig elkészülnek a konkrét ellenőrzések tervei is, Célterületnek az idegenforgalom, a vendéglátás és kereskedelem, valamint építőipar és a mezőgazdaság számít, de kiemelt figyelmet kapnak az ünnepekhez kapcsolódó vásárok, valamint a hús- és húskészítményeket forgalmazók.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×