eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Nem bírnak a pesti porral

December közepe óta Budapesten szinte minden nap meghaladja a szállópor-koncentráció az egészségügyi határértéket. Az okok között szerepel a csapadékhiány, a járművek által kibocsátott szennyeződés, és hogy az utcák rendkívül porosak. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. épp ezért most alaposabban takarítja az utakat.

A szmogot okozó szállópor magas koncentrációja miatt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. locsoló- és seprőgépekkel takarítja az utcákat. Csakhogy a takarítók nappal a dugóban araszolnak, este pedig a fagypont alatti hőmérséklet teszi lehetetlenné a locsolást.

Horváth László, a cég helyettes szóvivője az InfoRádióban elmondta: elsősorban a fő- és tömegközlekedési útvonalakon szedik fel az útpadka vagy a járdasziget mellett összegyűlt port. Ezeket egy héten többször is bejárják, a mellékutakra ritkábban jutnak el. Ha fagy, akkor nem tudják locsolni az utakat, ilyenkor seprőgépekkel járják az utcákat.

December közepe óta Budapesten szinte mindennap meghaladja a szállópor-koncentráció az egészségügyi határértéket. Ennek oka a csapadékhiány, a közlekedés, és az, hogy az utcák rendkívül porosak.

A szállópor mennyisége a forgalommal erősen terhelt belvárosban a legmagasabb, emellett Csepelen és Nagytétényben is rendre a határérték feletti adatokat mutatnak a mérőműszerek.

A felhős, szélcsendes napokon a légszennyezettség mértéke nő, míg az eső és a szél sokat tisztít a levegőn.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

A megtermelt élelmiszerek több mint harminc százaléka a szemetesbe kerül, miközben napjainkban már a fejlett országok szegényebb polgárai is kénytelenek lejjebb adni fogyasztásuk mennyiségéből vagy minőségéből – mondta az InfoRádióban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. Dexler Dóra figyelmeztetett: nem jó az sem, ha csak a spórolásra gondolunk, mert a legolcsóbb élelmiszer nem feltétlenül a legjobb minőségű.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×