eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Vasutassztrájk: holnap döntenek - a nap legfontosabb hírei

Holnap dönt a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete a sztrájk esetleges folytatásáról, miután ma is eredménytelenül zárult a MÁV-val folytatott újabb egyeztetés. A tárgyaláson ismét részt vett Herczog László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára, akit múlt csütörtökön kértek fel közvetítésre.

Az érdekképviselet alelnöke az InfoRádióban közölte: a vasúttársaság nem mozdult el korábbi álláspontjáról. Bárány Balázs azt mondta: a menedzsmenttel folytatott informális beszélgetések alapján a MÁV kész lenne az egyezségre, de a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ezt lehetetlenné teszi. Várhatóan a holnapi egyeztetésen elkezdődnek a tárgyalások az esetleges sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról is. Zsoldos Marianna, a MÁV humánerőforrás igazgatója elmondta: nem változott álláspontjuk; a MÁV Cargo privatizációs bevételét fejlesztésre, beruházásra és hiteltörlesztésre fordítják.

Szekeres: Az MSZP nem váltja le a kormányfőt

Az MSZP elnökhelyettese szerint a küszöbönálló népszavazás eredményétől függetlenül a kormányzó Magyar Szocialista Párt nem váltja le Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. Szekeres Imre a Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban azt is közölte, hogy szilárd a kormánykoalíció a Szabad Demokraták Szövetségével. A brit hírügynökség által a párton belül királycsinálónak nevezett politikus kifejtette: feltehetően 2010-ben is Gyurcsány Ferenc lesz a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, ha vele nyílik a legnagyobb esély a győzelemre.

Háziorvosok a vizitdíjért


Aláírásgyűjtést indítottak háziorvosok a vizitdíj megtartásáért. Komáromi Zoltán, az akció egyik kezdeményezője az InfoRádióban azt mondta: nem látnak reális esélyt arra, hogy a vizitdíj eltörlése után pótolják a kieső bevételeket, ebben az esetben pedig a háziorvosi praxisok egyharmada működésképtelenné válna.

A tárca támogatja a tandíj fenntartását

Az Oktatási Minisztérium továbbra is a fejlesztési részhozzájárulás, vagyis a tandíj fenntartását támogatja. A tárca vezetője elmondta: a Felsőoktatási Kerekasztal legutóbbi, február 7-ei ülésén a Magyar Rektori Konferencia vezetői jelezték, hogy áprilisra egy új tandíjkoncepciót készítenek. Hiller István közölte: a grémium megvitatja a javaslatot, a minisztérium pedig ezután alakítja ki álláspontját. Közben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nyílt levélben fordult a négy parlamenti párthoz megbeszélést kezdeményezve a tandíjról illetve a felsőoktatás finanszírozási kérdéseiről. Miskolczi Norbert a szervezet elnöke elmondta: megalakulásuk óta küzdenek a tandíj bevezetése ellen.2009-től megnyílhat a gázpiac

A magyar gázpiac teljes egészében 2009. január elsejétől nyílhat meg - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezető-helyettese egy nemzetközi gázkonferencián Budapesten. Zarándy Tamás emlékeztetett: a korábbi tervek szerint a teljes piacnyitás már idén július elsejével megvalósult volna. A konferencián résztvevő szakemberek jelezték: kétségesnek tartják a tél közepén ilyen jelentős változtatást végrehajtani a gázpiacon.

Az energiapolitikai koncepció irányvonalat jelöl ki

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szerint a 2020-ig tartó időszakra vonatkozó új energiapolitikai koncepció irányvonalat jelöl ki, nem pedig részletes program a piaci szereplők számára. A tárca államtitkára az Országgyűlés ülésén beszélt erről a javaslat általános vitájában. Dióssy Gábor szerint a koncepcióval a társadalmat kívánja mozgósítani az állam az ellátásbiztonság, a versenyképesség és fenntarthatóság teljesüléséhez. A bizottsági viták során az ellenzéki képviselők mellett több kormánypárti politikus is bírálta a stratégiát, amelyet átgondolatlannak, pontatlannak és felületesnek neveztek.

Sólyom Lászlóhoz fordul a TASZ

A köztársasági elnökhöz fordul egy jogvédő szervezet a büntető törvénykönyv módosítása miatt. A Társaság a Szabadságjogokért elnöke az InfoRádióval közölte: a gyűlöletbeszéd büntethetőségét lehetővé tevő, az Országgyűlésben tegnap elfogadott szocialista javaslat - álláspontja szerint - szükségtelen és aránytalan mértékben korlátozza a vélemény-nyilvánítási szabadságot.

Budapest segítene a tűzoltóknak


A Fővárosi Tűzoltóság állami, normatív támogatásának emelését javasolja Budapest vezetése. Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója elmondta: a tűzoltóság megfelelő működéséhez nem elegendő az eddig biztosított összeg, ezért a Főpolgármesteri Kabinet támogatja, hogy az önkormányzat kezdeményezze a támogatás emelését a kormánynál.

Emelik a nyomravezetői díjat

Az igazságügyi és rendészeti miniszter kérésére 10 millió forintra emelte a nyomravezetői díjat a politikusok elleni Molotov-koktélos támadások ügyében az országos rendőrfőkapitány. A tárca közleménye szerint Draskovits Tibor azért kezdeményezte az összeg emelését, hogy minél előbb elfogják a bűncselekmény elkövetőit.

Hazahozzák az ausztriai síbalesetet szenvedett gyerekeket


Az Országos Mentőszolgálat segítségével térhetnek haza néhány napon belül az Ausztriában szerencsétlenül járt magyar gyerekek. Mészáros Zsolt, a diákok iskolájának igazgatója elmondta: tudomása szerint a 11 éves lány illetve a 10 éves fiú már jobban van, műtéteik jól sikerültek, így hamarosan elengedik őket orvosaik.

Lemond Fidel Castro

Kubában lemond az államfői tisztségről Fidel Castro. A politikus ezt maga jelentette be a Granma című kubai napilap internetes kiadásában. A 81 éves elnök 19 hónappal ezelőtt, egy bélműtét után ideiglenesen már átadta az elnöki teendőket öccsének, Raúl Castrónak.

Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta az előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×