eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tévedett a tisztiorvos: a vakvezető kutya bemehet a boltba

Pápán egy hipermarketben több alkalommal megtiltották egy helyi vak férfinak, hogy kutyájával együtt menjen be az üzletbe. Az áruház és a pápai tisztiorvos is arra hivatkozott, hogy ÁNTSZ előírásai szerint állat nem vihető az áruházba. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő elmondta: a szabály alól a vakvezető kutya kivétel.

Jogszabályellenesen nyilatkozott a pápai tisztiorvos, hiszen a vakvezető kutyák kedvezményezett helyzetben vannak más állatokhoz képest - mondta az InfoRádiónak az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Közegészségügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

Faludi Gábor idézte a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló 1/1986. II. 21-i egészségügyi miniszteri együttes rendeletet, amely szerint "élelmiszer-és vendéglátó üzemekben , üzletekbe, helyiségekbe, szórakozóhelyekre, játszóterekre, egészségügyi intézetekbe, bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba, strandokra ebeket - a vakvezető kutya kivételével - még pórázon sem szabad bevinni."

Az ÁNTSZ Közegészségügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese szerint a pápai tisztiorvos nem emlékezett a vakvezető kutyákra vonatkozó kitételre.

Faludi Gábor elmondta: a vakvezető kutyák kiképzése nagyon drága és kevés is az ilyen állat, amely annak, aki hozzájut, nagy kincs.

Nyilvánvaló, hogy a gazdáik kellően vigyáznak is a kutyákra, amelyek megkapják az oltásaikat, a féregirtást, nem valószínű tehát, hogy éppen ezek az állatok veszélyesek köztisztasági és -egészségügyi szempontból - tette hozzá az ÁNTSZ Közegészségügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×