eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Magyar Bálint: A népszavazás a reform alapját támadja

A népszavazási kezdeményezések két alapvető ponton kezdik ki a reformokat: az egészségügy és az oktatás területén - mondta Magyar Bálint, az SZDSZ oktatási szakpolitikusa. A Fidesz szerint a tandíj egyenlőtlen viszonyokat teremt a felsőoktatásban - fogalmazott Ágh Péter Magyar Bálint szavaira reagálva. A fideszes képviselő hozzátette: a diákhitelt nem azért vezette be a Fidesz-kormány, hogy a diákok a tandíj fizetése miatt adósodjanak el.

A szabad demokrata képviselő a tandíj mellett érvelve természetesnek nevezte, hogy a képzés költségeihez hozzájáruljon az is, aki majd a felsőfokú végzettség előnyeit élvezi.

A volt oktatási miniszter visszautasította azt a felvetést, hogy a tandíj bevezetésének híre miatt jelentősen visszaesett volna az egyetemekre jelentkezők száma.

A sajtótájékoztatón bemutatott diagramokkal azt szemléltette, hogy 2003 és 2007 között a 18-19 éves korosztályban gyakorlatilag nem változott a jelentkezések száma. Hozzátette: jelentős csökkenés a 22 évnél idősebbek között figyelhető meg.

Ezt azzal magyarázta, hogy "torlódás" volt a felsőoktatásban, mert mindenki, aki korábban szerzett érettségit és tovább akart tanulni - és erre alkalmas is volt -, az bekerült a képzésbe.

Magyar Bálint kitért a diákjövedelmekre is. Mint mondta, a juttatások mértékét jelentősen megemelték, a hallgatói normatíva például évi 70 ezer forintról körülbelül 120 ezer forintra nőtt, és néhány év alatt hasonló összegre emelkedett a kollégiumi támogatás összege is.

A hallgatói bevételek között említette a politikus, hogy egy jól tanuló szegény diák körülbelül havi 40-80 ezer forint közötti összeget vehet fel támogatásokból, a diákhitel nélkül. A diákhitel összegét a 2001-es évi 210 ezer forintról az államilag finanszírozott hallgatóknál 400 ezer, míg az önköltséges oktatásban résztvevőknél 500 ezer forintra emelték.

Véleménye szerint így az emelés mértéke nagyjából megfelel a tandíj mértékének, tehát a tandíj utólagos képzési hozzájárulássá válik.

Hozzátette, hogy a Diákhitel Rt. szerint jó ütemben zajlanak a visszafizetések, a nem fizetők aránya kisebb, mint bármely más hitelkonstrukcióban.

Magyar Bálint kitért arra is, hogy a diákoknak, ha dolgoznak, lehetőségük van arra is, hogy egyéb bevételi forrásokhoz jussanak.

A politikus kiemelte, hogy a tandíj csupán a reform egyik eleme, mert az elmúlt több mint egy évtizedben az oktatás területén több reformlépés is történt. Példaként említette az egyetemi intézmények integrációját, a bolognai folyamathoz való csatlakozást, a térítések és juttatások jelentős növelését és a diákhitel bevezetését.

A felsőoktatási reform következő lépéseként említette azt a javaslatot, amely szerint az egyetemek és főiskolák az általuk kezelt állami vagyon tulajdonosaivá válhatnak a jövőben.

Mint mondta, ebben az ügyben már egyeztetnek Hiller István oktatási miniszterrel, Arató Gergely államtitkárral, Molnár Károllyal, a rektori konferencia elnökével, Mang Bélával, a felsőoktatási és tudományos tanács elnökével, illetve Nagy Jánossal, a nemzeti vagyontanács elnökével.

Mint elmondta, ennek nyomán kezd körvonalazódni egy közös megállapodás és együttműködés. Ez olyan garanciák mentén teszi lehetővé ennek a lépésnek a megtételét, amelyek biztosítják, hogy az így kapott vagyon hasznosuljon.Elzálogosítás

A választások előtt az SZDSZ szakpolitikusai arról beszéltek, hogy nem akarják bevezetni a tandíjat, mindenki számára jár egy ingyenes diploma; aki ezt megszerzi, az adó formájában fizeti majd vissza az állami támogatást - mondta az InfoRádiónak Ágh Péter fideszes képviselő.

Az ellenzéki politikus közölte: az Orbán-kormány azzal a céllal hozta létre a diákhitelt, hogy annak összegéből a hallgatók mindennapjaikat finanszírozzák, jegyzeteket vegyenek, ebből fizessék az utazást vagy a kollégiumot.

"Ezzel szemben Magyar Bálint arra használná fel a diákhitelt, hogy kamatostul zálogosítsa el a fiatalok jövőjét", akiknek ebből a pénzből kell majd fizetniük a tandíjat, így már nem marad a mindennapi megélhetésre - mondta Ágh Péter, hozzáfűzve: a diákhitel kamatait jelentősen megemelték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×