eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Gaskó: Már szelídebb a MÁV

Enyhült a MÁV korábbi álláspontja, amióta közvetítőt vontak be a vasúttársaság és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete közötti tárgyalásokba - mondta az InfoRádiónak Gaskó István, a szakszervezet elnöke.

A kormány által kijelölt közvetítő, Herczog László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára is részt vesz hétfőtől a VDSZSZ és a MÁV vezetésének tárgyalásain.

Gaskó István szakszervezeti vezető szerint ennek máris érezhető a haszna számukra, a közvetítő megjelenése ugyanis "megszelídítette a MÁV érvrendszerét".

Azaz már nem mondják azt, hogy a privatizációs árbevételből törvényi tiltás miatt nem adhatnak a dolgozóknak.

A tárgyalások kedden is folytatódnak, ráadásul most jár le az az ötnapos határidő is, ameddig a szakszervezet ígéretet tett arra: nem nehezíti a tárgyalások menetét különböző nyomásgyakorlással, például sztrájkkal.

A vasutasok azt követelik, hogy a MÁV Cargo eladásából származó több mint 100 milliárd forintos bevételből a vasúttársaság dolgozói egyszeri juttatásként fejenként 250 ezer forintot kapjanak, emellett plusz 10 százalékos fizetésemelést is várnak.

Gaskó István hangsúlyozta: ha a vasúttársaság vezetése hajlandó elmozdulni az eddigi álláspontjáról és tesz valamilyen ajánlatot a szakszervezetnek, akkor folytatódhatnak a "békés" tárgyalások.

Ha azonban továbbra sem ajánlanak semmit a dolgozóknak, akkor a VDSZSZ ismét a nyomásgyakorlást választja.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×