eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Még nincs érvényben a rendelet, mégis büntetnek?

Február 15-étől az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ellenőrzi, hogy a kórházak megrendelték-e a széfeket - közölte Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, aki hozzátette: a hivatal büntethet is. Azt azonban nem lehet tudni, hogy mi alapján, hiszen a széfekről szóló rendelet pusztán március 8-án lép hatályba.

Az egészségügyi miniszter január közepén még úgy nyilatkozott, hogy február közepétől már minden betegágy mellett működniük kell a széfeknek. Azt, hogy ez a határidő tarthatatlan, már több kórházigazgató is jelezte.

A miniszteri rendelet szerint március 8-ától kell minden kórházi ágyhoz széfet biztosítaniuk az intézményeknek. A rendelet szerint a csecsemő- és gyermekosztályra, a pszichiátriára, az addiktológiai ellátást végző osztályokra, valamint az intenzív osztályra nem kell széfet szerelniük a kórházaknak.

Horváth Ágnes azonban múlt hét pénteken, a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban úgy fogalmazott: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat február 15-étől ellenőrzi, hogy a kórházak megrendelték-e a széfeket.

"A Bajcsy kórházban miniszteri ellenőrzés volt, az összes többi kórház szintén számíthat az ellenőrzésre, ezek már február 15-én elindulnak, és amelyik kórház nem teljesíti a megrendeléseket, ott élni fogunk a büntetés eszközeivel" - jelentette ki.

Azt azonban nem tudni, hogy az ÁNTSZ milyen rendelet alapján büntethetné a kórházakat. Hiszen a széfekről szóló rendelet pusztán március 8-án lép érvénybe, és a széfek beszereléséről rendelkezik.

Próbáltuk elérni az ÁNTSZ-t, hogy válaszoljon a felvetéseinkre, azonban az illetékes főosztályvezető délelőtt óta nem elérhető. A sajtóosztályon pedig úgy tudták: márciusban kell csak az ellenőrzéssel foglalkozniuk.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×