eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Adatvisszatartással befolyásolják a népszavazást?

Elképzelhető, hogy az Oktatási Minisztérium szándékosan nem hozza nyilvánosságra a népszavazás előtt az idén felsőoktatásba jelentkezők számát - írja a Magyar Nemzet. Lapszemle.

A Népszabadság arról ír, hogy a kormánypárti többség által vezetett városokban derűlátóak az uniós támogatással megvalósuló fejlesztéseik esélyeit illetően, az ellenzéki városvezetők viszont számos kritikát fogalmaztak meg.

A településeken mostanában fogadják el az idei költségvetést, és érthetően mindenütt nagy fejtörést okoz az önerő előteremtése a pályázatokhoz. Általában nincs annyi szabadon felhasználható pénzük a városoknak, mint amennyire szükségük van, így a legtöbb helyen hitelekhez, kötvénykibocsátáshoz, esetlen ingatlan eladásához fordulnak.

Főképp ellenzéki városvezetők körében él a feltételezés, hogy kormánypárti kollegáik háttér- információkkal rendelkeznek. Mórahalom polgármestere nehezményezi, hogy a kiírások város-, sőt nagyvárosközpontúak. Állítja, hogy a pontatlanul megfogalmazott kiírások sok önkormányzatban ébresztenek megalapozatlan várakozásokat.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint kifejezetten az élen járunk az unióban a pályáztatásban, ahogy megfogalmazta : "egyszerűen gyorsan haladunk".

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy valószínűleg csak március közepén, vagyis a népszavazás után árulja el az oktatási tárca, hányan jelentkeztek az idén egyetemre, főiskolára. Bár az illetékesek az adatfeldolgozás lassúságával magyarázzák a késői eredményt, sokak szerint csak a voksolás után hozzák nyilvánosságra az adatokat, mert a tandíj bevezetése miatt drámaian csökkent a jelentkezők száma.

Tavaly négyezerrel többen érettségiztek, mint egy évvel korábban, ennek ellenére több mint 24 ezerrel kevesebb fiatal jelentkezett a felsőoktatásba, mint 2006-ban. Még drámaiabb a helyzet, ha több évre visszamenőleg vizsgáljuk az adatokat: míg 2004-ben 167 ezer fiatal jelentkezett egyetemre vagy főiskolára, addig 2007-ben már csak 108 ezer.

Az érdeklődés soha nem látott visszaesésének oka, hogy megszűnt az ingyenes felsőoktatás Magyarországon: a most felvett diákoknak másodévtől kezdve alapképzésen évi 105, mesterképzésen 150 ezer forintot kell kifizetniük tanulmányaikért.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×