eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Bűncselekménnyel gyanúsítják Gergényit

Szolgálati visszaélés bűncselekményével gyanúsította meg a Budapesti Katonai Ügyészség Gergényi Pétert, Budapest volt rendőrfőkapitányát - tudta meg a Magyar Nemzet. A lap értesülései szerint a volt főrendőrt szerdán két másik volt rendőri vezetővel együtt hallgatták ki gyanúsítottként.

Ács Tibor, a katonai ügyészség szóvivője nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy a három gyanúsított egyike Gergényi lenne. Közölte, hogy az egyik volt rendőri vezetőt hat rendbeli, két egykori kollégáját pedig egy-egy rendbeli szolgálati visszaélés vétségével gyanúsítják.

A meggyilkolt Benazir Bhutto szülőföldjén a Pakisztáni Néppárt (PPP) totális győzelmét várják a hétfői parlamenti választásokon - írja a Népszabadság. Bármi más elfogadhatatlan számukra, hiszen érzelmi alapon szavaznak, és egyfajta rendszerváltást követelnek. A lap pakisztáni tudósítói úgy tapasztalják, hogy a Bhutto klán pátriájában és általában vidéken megkérdőjelezhetetlen az ítélet: Benazir a nép felemelkedéséért halt meg, és meggyilkolásáért a kormány felel.

A Népszabadság azt írja: arányaiban Magyarországon a legmagasabb a gondnokság alá helyezettek száma. Az pedig biztos, hogy a hatvanhatezer gondnokolt kétharmada nem hozhat döntést a saját életével kapcsolatban. A gondnoknak lényegében teljhatalma van. Csupán szerencse vagy emberség kérdése, hogy mennyiben vonja be döntéseibe a gondnokoltját.

A Magyar Nemzet azt íjra: a börtönbeli szexuális zaklatások töredéke jut csak el kivizsgálásig, a jelentett esetekből kiindulva a rabok másfél ezrelékét éri ilyen inzultus. Boros János igazságügyi pszichológus a lapnak kifejtette: az agresszió óhatatlanul és talán egyre jobban benne van a börtönök légkörében, a rabok szolidaritási csoportokba rendeződnek, a dörzsöltsége vagy fizikai ereje révén főnökké vált elítélt pedig szinte mindent megtehet. Ahhoz, hogy a börtönökben mindennapos a fajtalankodás, nagyban hozzájárul a túlzsúfoltság és a felügyelők leterheltsége, a létszámbeli hiányosságok is.

Egy a miénkhez hasonló naprendszer volt látható két hétig - írja az Index. A földől nagyjából ötezer fényévnyire találtak egy csillagot, amely körül két bolygó kering. A tudósok szerint az égitestek olyanok, mintha a Jupiter és Szaturnusz bolygói kisebb változatai lennének. Mostanáig mindössze huszonöt, több bolygóból álló naprendszert vettek lajstromba, de ez az első, amely hasonlít a miénkhez, állítja Scott Gaudi, a kutatás vezetője.

A két bolygót akkor fedezték fel, amikor a csillagjuk egy távolabbi csillag pályáján elhaladt. Ennek következtében - a két bolygó gravitációs mezője által visszatükrözve - nőtt a távoli csillag fényessége. Gaudi és csapata a fényesség megváltozása - az úgynevezett gravitációs mikrolencsehatás - alapján kiszámította a két bolygó tömegét.

Pénteken a főváros rendkívüli közgyűlést tart, ahol bár nincs napirenden, de várhatóan téma lesz a használt buszok beszerzésének ügye - írja az Index. Az érintettek között is nagy a zavar, mert az MSZP-ben sem az SZDSZ-ben nincs végleges álláspont, ráadásul a két kormánypárt egymással is vitatkozik. A Fidesz jó eséllyel kihasználja a helyzetet, ugyanis nyilvánvalónak tűnik, hogy az ellenzéki párt szívesen látna új vezetőket a közlekedési társaság élén. Az MDF-ről nem tudja senki, mi az álláspontja korábban amúgy teljes összhangban megszavazott busztenderrel kapcsolatban.

A vállalkozói adóterhek csökkentésének ígérete lehet a legfontosabb eleme a jövő heti miniszterelnöki évindító beszédnek - írja a Napi Gazdaság. A lap úgy tudja, jövő januártól jelentősen csökkenhet, de akár meg is szűnhet a vállalkozások különadója. Persze ettől még nem válik feltétlenül okafogyottá az Alkotmánybírósághoz a különadó kapcsán benyújtott kereset.

A Világgazdaság azt írja: közel 29 milliárd dollár profitot eredményezne világszinten, ha 2020-ig évi 170 milliárd dollárt fektetnének az energiafelhasználás hatékonyságénak növelésébe - állítja a McKinsey tanácsadó cég. Az így elért napi megtakarítás 64 millió hordó kőolajnak felelne meg, miközben a ráfordítás a világ jelenlegi GDP-jének mindössze 0,4 százalékát tenné ki. A beruházások az anyagi megtakarításon felül ráadásul a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez is jelentősen hozzájárulnának, a szükségesnek tartott redukció felét biztosítva. Az elemzés 1,7-2,8 százalék között ingadozó növekedést prognosztizál évente a globális energiakereslet terén 2020-ig.

Hosszabb távon azok a piacok lehetnek favoritok, melyek függetleníteni tudják magukat - legalább részben - az esetleges amerikai recessziótól - írja a pénzcentrum.hu. Az internetes portál banki szakemberek, brókerek és pénzügyi tanácsadók segítségével arról készített összeállítást, mibe érdemes 2008-ban befektetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×