eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A vizitdíj egy éve: sikertörténet vagy kudarc?

Egy éves vizitdíj, amely az első pillanattól kezdve élénk politikai és társadalmi vita tárgya volt. Egy év elteltével értékelt a szakma és a két nagy párt is. Vajon sikertörténet vagy kudarc a vizitdíj?

A háziorvosok nem értenek egyet a vizitdíjjal, de szükséges bevételnek tekintik, így kénytelenek beszedni - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője.

Kertai Aurél kiemelte: fokozatosan csökken a hálapénz, de nemcsak a vizitdíj hatására, hiszen már annak bevezetése előtt is ez volt tapasztalható.

Az orvos-beteg találkozások száma is csökkent, de ehhez hozzájárulhatott az is, hogy bevezették a három hónapra felírható gyógyszerek lehetőségét - hangsúlyozta a háziorvosi szekció vezetője.

A vizitdíj átlagosan 20 százalékkal emelte meg a bevételeket a praxisoknál, de így sem követi az inflációt - közölte Kertai Aurél, hozzátéve: a vizitdíj mentességek értelmezése is sok problémát okoz.MSZP: a bevételből lehet fejleszteni

Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa azt mondta: az adatok nem támasztják alá azt, hogy az emberek azért nem mennének orvoshoz, mert vizitdíjat kell fizetniük.

Igaz, hogy csökkent az indokolatlan orvos-beteg találkozások száma, de az indokolt találkozások nem maradnak el - tette hozzá. A szocialista politikus kiemelte: a hálapénz az ellátás egyes területein csökkent.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke elmondta: a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal érdemben nőtt a háziorvosok és az egészségügyi intézmények bevétele, lehetőség nyílt fejlesztésekre.

Az InfoRádiónak nyilatkozva az Egészségügyi Minisztérium államtitkára azt mondta: a vizitdíj azokon a területeken csökkentette a hálapénzt, ahol a két összeg hasonló nagyságú.

Kincses Gyula hozzátette, ha a népszavazás következtében megszűnne a vizitdíj, az úgy kieső bevételt nem tudnák más forrásból pótolni.

Fidesz: nem váltotta be a reményeket

Nem váltotta be a kormány által megfogalmazott reményeket a vizitdíj és kórházi napidíj a bevezetése óta eltelt egy évben - mondta Pesti Imre, a Fidesz politikusa az InfoRádiónak.

Az ellenzéki képviselő emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt, a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésekor a kormány tudatosítani kívánta: az egészségügy nem ingyenes, emellett cél volt az orvoshoz fordulások számának csökkentése, valamint a hálapénz visszaszorítása, ám ezekből egyik sem valósult meg.

Pesti Imre szerint az elmúlt egy évben a szegény emberek egy része már nem ment orvoshoz és a hálapénz a kórházbezárások és a várólisták bevezetésével csak tovább erősödött. Közölte: azt mindenki tudja, hogy az egészségügy nem ingyenes, hiszen havonta fizeti a járulékot.

Európában a társadalombiztosítás majdnem Magyarországon járul hozzá legkisebb mértékben az egészségügyi ellátáshoz - tette hozzá a Fidesz képviselője.

A vizitdíj és a kórházi napidíj helyett inkább az egészségügyi kasszában lévő 60 milliárdos többletből kellene támogatni a kórházakat - hangsúlyozta Pesti Imre.

Kifejtette: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár beszámolója szerint a vizitdíjból tavaly 13 milliárd származott, így nem 60 milliárd tűnne el, ha megszüntetnék a vizitdíjat, ahogy azt Horváth Ágnes tárcavezető mondta. Ez az összeg pedig egy százalékát sem teszi ki az egészségügy költségvetésének - tette hozzá.

Pesti Imre közölte: idén 100 milliárdot vontak ki az egészségügyből, így jócskán lenne forrás, hogy a háziorvosok megkapják azt az összeget, amit most a vizitdíjból kapnak meg.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×