eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Keddig nem lesz vasutassztrájk

A Vasúti Dolgozók Szakszervezete péntektől további öt napra meghosszabbítja a sztrájk felfüggesztését, hogy időt adjon a munkaügyi vitában felkért közvetítőnek.

A felek a munkaügyi vitában közvetítőnek kérték fel Herczog Lászlót, a munkaügyi tárca szakállamtitkárát, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat közvetítőjét, aki - miután megismerte a felek álláspontját - javaslatokat fog tenni a megoldásra. Ezt azonban a felek nem kötelesek elfogadni - mondta sajtótájékoztatóján Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke.

A tervek szerint a közvetítő bevonásával pénteken 9 órakor folytatódik az összevont tárgyalás a MÁV Zrt., a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., a MÁV-Gépészet Zrt., valamint a VDSZSZ között. A szakszervezet erre tekintettel bejelentette, hogy péntektől további 5 naptári napra meghosszabbítja a MÁV Zrt.-nél folytatott sztrájk felfüggesztését.

A VDSZSZ elnöke a sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy a közvetítő által irányított egyeztetésen előrelépés lesz az érdemi tárgyalások irányába. A VDSZSZ sajtónyilvános tárgyalást javasolt, ahol egyértelművé válhatnak a felek álláspontja.

Gaskó István kiemelte, hogy a csütörtöki tárgyalások sem hoztak eredményt, nem történt előrelépés, így a munkaügyi konfliktus válságossá vált. A VDSZSZ elnöke szerint követeléseik nem változtak: 14 ezer dolgozónak 10 százalék többlet béremelést, míg 35 ezer vasúti dolgozónak egyszeri nettó 250 ezer forintot kérnek.

Gaskó István kitért a sztrájk ideje alatt felmerült vasútbiztonsági aggályokra, amelyekkel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a múlt hét végén kivizsgálást kért a Vasúti Hivataltól. A VDSZSZ elnöke elmondta, hogy hétfőn olyan álhírek láttak napvilágot, miszerint a vizsgálat elkészült, és azon semmilyen szabálytalanságot sem tártak fel. "Ezzel szemben az igazság az, hogy akkor még el sem kezdődött a vizsgálódás, amelyet március 31-ig kell elkészítenie a hivatalnak" - mondta el Gaskó István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×