eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Első fokon veszített a Gripen-titok

Köteles kiadni a gazdasági tárca azt a listát, amelyből kiderül, hogy a Gripen-beszerzés ellentételezéséből mi valósult meg tavaly november 9-ig - döntött első fokon a Fővárosi Bíróság.

A pert Gergely Zsófia, az [origo] internetes lap munkatársa kezdeményezte, miután a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) megtagadta az ellentételezési lista átadását.

Az újságíró képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) programvezetője az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy az illetékesek beszámolói szerint Svédország már 90 százaléknál is többet teljesített a Gripen vadászrepülők beszerzésekor vállalt, mintegy 200 milliárd forintos ellentételezési kötelezettségéből, a GKM mégsem hozta nyilvánosságra a listát.

Földes Ádám közölte: első fokú döntésében a Fővárosi Bíróság úgy döntött, hogy miután közpénzekről van szó, az adatoknak nyilvánosaknak kell lenniük, nem áll meg az üzleti titokra hivatkozó érvelés.

A döntés szerint az ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül nyilvánosságra kell hozni az ellentételezés azon részleteit, amelyeket 2007. november 9-ig elismert a magyar állam teljesítésként.

Ez illeszkedik a bíróságok eddigi gyakorlatába, a TASZ korábban a Hankook-szerződés nyilvánosságra hozatalát érte el peres úton - tette hozzá Földes Ádám.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×