eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Versenyhivatali eljárás a Tesco ellen

Versenyhivatali eljárás indult a Tesco ellen. A GVH az áruházlánc szerződéskötési gyakorlatát vizsgálja a Multinacionális Cégek Károsultjainak Egyesülete kezdeményezésére. A beszállítókat képviselő szervezet elnöke szerint a Tesco visszaél a gazdasági erőfölényével, az áruházlánc jogi igazgatója ezt cáfolja.

Kalmárné Kádár Zsuzsa felhívta a figyelmet arra, hogy a vizsgálat precedens értékű lesz, mert ez az első piaci erőfölénnyel kapcsolatos ügy a kereskedelmi törvény hatályba lépése óta.

Hogy hogyan él vissza az erőfölényével a Tesco a beszállítók szerint? Például úgy, hogy nagy mennyiségű, negyedévre elegendő csomagolóanyag-készletet köt ki számukra. Vagy úgy, hogy a szóbeli megállapodások alkalmával rendre sokkal nagyobb felvásárolandó mennyiséget ígér nekik, mint amennyit aztán megvesz.

Kalmárné Kádár Zsuzsa szerint azonban a leggyakoribb az, hogy egy évig, bár nem az előzetes megállapodás szerint zajlik, de zavartalan a kapcsolat a beszállító és az áruházlánc között, ezt követően azonban a Tesco a beszállító számára rendkívül előnytelenné változtatja a szerződést.

A beszállító mégis kénytelen megállapodni vele, mivel raktáraiban olyan mennyiségben halmozott fel alapanyagot vagy csomagolóanyagot, amin másként nem tudnak túladni.

A Tesco beszállítói szerződései törvényesek - szögezte le az InfoRádió megkeresésére az áruházlánc magyarországi cégének jogi igazgatója. Udvardi György azt mondta: az értesítést megkapták a GVH-tól a vizsgálat elindításáról, de hogy pontosan mit vizsgál a versenyhivatal, arról nem kaptak részletes tájékoztatást.

Hozzátette: az áruházlánc mindig a törvényi előírásoknak megfelelően köti meg szerződéseit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×