eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Csontvázak Budapest szívében: videó

Csontváz kosztümbe öltözött Greenpeace-aktivisták vonultak fel a Képviselői Irodaház melletti parkban nukleáris hulladék-tárolókat szimbolizáló hordókon dobolva. Rohonyi Péter kampányszervező elmondta, arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy van alternatívája az atomenergiának.

Az atomenergia és a parlament előtt lévő, 2020-ig tervező energiapolitikai koncepció ellen demonstrált a Greenpeace a Képviselői Irodaház előtt.


A zöld szervezet kampányszervezője az InfoRádiónak elmondta: az új energiapolitikai koncepció szerintük önellentmondó és elhibázott. Az aktivisták úgy vélik: Magyarországnak fel kell ismernie, hogy hibás az új energiapolitikai koncepció, a paksi atomerőmű élettartamának meghosszabbítása.


Csontváz-kosztümben demonstráltak a Greenpeace aktivistái (képgaléria)

Van megoldás arra, hogy energiahatékonysággal és megújuló energiával egy igazi éghajlatvédelmi energiapolitikát valósítsanak meg - vélekedett Rohonyi Péter.

Hozzátette: a koncepcióban van két olyan pont, ami további nukleáris tervekről, erre szánt nagyobb összegekről, előzetes engedélyekről szól, vagyis aláássa és ellehetetleníti a klímavédelmi energiapolitikai vonalat.

Nem szabad elfogadni ezt a koncepciót, mert nincs szükség az atomenergiára Magyarországon - hangsúlyozta a Greenpeace kampányszervezője

Rohonyi Péter szerint meg kellene vizsgáltatni, hogy valóban nincs-e alternatívája az atomenergiának, ugyanis nem készült még komoly stratégiai terv, amely ezt vizsgálta volna

A Greenpeace javaslata szerint egy átmeneti időszakot kell hagyni, és a paksi blokkokat fokozatosan kell leállítani, így lenne kiváltható az atomenergia. Ennek előfeltétele, hogy az energiaigényt csökkenteni kell - emelte ki a kampányszervező.

Emellett földgáz üzemű erőművek beüzemelésére és a szélerőmű-kapacitás növelésére lenne szükség - tette hozzá.


Rohonyi Péter közölte: 2017-ben lehetne átállni teljesen és véglegesen az atomenergiáról, amikor a negyedik paksi blokkot az eredeti tervek szerint leállítják.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága szerdán tárgyal az energiapolitikai koncepcióról, amelyet korábban a mezőgazdasági, illetve a környezetvédelmi bizottság sem talált általános vitára alkalmasnak.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×