eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A III. kerület a Hajógyári-szigetet akarja

A III. kerület polgármestere szerint a Hajógyári-sziget a "senki földjévé" vált, ezért kezdeményezte, hogy a fővárosi tulajdonú terület Óbuda tulajdonába kerüljön át. Bús Balázs az InfoRádiónak elmondta: ha nőne a kerület zöldterülete, akkor az ennek alapján elosztott pénzekből is többet kapnának, és fordíthatnának a Hajógyári-szigetre. A Főpolgármesteri Hivatal környezetvédelmi ügyosztályának vezetője ugyanakkor közölte: egy közpark fenntartásának terhét nem célszerű egy kerületi önkormányzat felelősségére bízni.

A III. kerületi önkormányzat azt szeretné, ha a Hajógyári-sziget a kezelésébe kerülne át.

A fideszes polgármester, Bús Balázs szerint azért lenne jobb kezekben nálunk az utóbbi időben a "senki szigetévé" vált terület, mert ők visszaadnák azt a családoknak.

Az óbuda-békásmegyeri polgármester az InfoRádiónak elmondta: rengeteg hajléktalan él a szigeten, ahol gyakran illegális gyorsulási versenyeket rendeznek autósok, a füves részeket is pusztítják a kocsikkal és az is előfordul, hogy ismeretlenek szemetet raknak le a területen.

A Fővárosi Önkormányzatnak se ereje, se pénze, se akarata nincs arra, hogy ezen változtasson, ha azonban a sziget kerületi tulajdonba kerül, a városrész jó gazdája lesz - fogalmazott Bús Balázs.

A Hajógyári-sziget átadásával nőne a III. kerület zöldterületének mérete, és a megosztott bevételekből is több jutna a városrésznek: a pénzt a sziget rehabilitálására, fejlesztésére fordítanák - mondta a polgármester.

A Sziget fesztivált is érintené a változás, hiszen a szervezőknek a főváros helyett a III. kerülettel kellene megállapodniuk - közölte Bús Balázs, hozzátéve: olyan egyezség születne, amely a kerületiek érdekeit is figyelembe veszi.

Nemcsak a III. kerület lakói, hanem minden fővárosi számára is hasznos lenne, ha fejlődne a Hajógyári-sziget, ezt kellene belátnia a fővárosi önkormányzatnak - mondta Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

Inkább közösen

Még nem született döntés Bús Balázs  Hajógyári-szigetet érintő javaslatáról - mondta az InfoRádiónak a Főpolgármesteri Hivatal környezetvédelmi ügyosztályának vezetője.

Radnóti Péter közölte: a szigeten 66 hektárnyi parkterület van, ez Budapest egyik legnagyobb közparkja, amely nemcsak a III. kerület, hanem az egész főváros lakóinak - egyes események alkalmával sok külföldiek - érdekeit is szolgálja.

A főváros egyik legnagyobb közparkjának fenntartását nem célszerű egy kerületi önkormányzatra bízni - mondta a Főpolgármesteri Hivatal munkatársa, majd hozzátette: az lenne a legjobb, ha a főváros és a kerület együtt gondoskodna a Hajógyári-szigetről.

Radnóti Péter hozzáfűzte: valóban hátráltatják pénzügyi gondok a Hajógyári-sziget rehabilitációját, de már dolgoznak azon, hogy a gyorsulási versenyeket megakadályozzák, ráadásul minden évben nagy mennyiségű, illegálisan oda telepített szemetet szállítanak el a területről.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×