eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A fővárosi erdőket félti a Levegő Munkacsoport

A budapesti erdőirtások elszaporodásától tart a Levegő Munkacsoport az új fővárosi vagyonrendelet elfogadásának következményeként, ezért a Közigazgatási Hivatalhoz fordult.

Törvényességi felügyeleti vizsgálatot kért a Levegő Munkacsoport a Közigazgatási Hivataltól, a Fővárosi Közgyűlés nemrégiben elfogadott, új vagyonrendelete miatt, mivel azt - elsősorban a budapesti zöld területek szempontjából - aggályosnak tartják - mondta az InfoRádiónak a civil szervezet szakértője.

Bendik Gábor közölte: míg korábban a budapesti erdők egyáltalán nem voltak eladhatók, addig a rendelet értelmében január elsejétől, bizonyos megkötésekkel ugyan, de értékesíthetők.

A Levegő Munkacsoport szakértője szerint sok olyan befektető van, aki lakóparkot, bevásárlóközpontot építtetne az erdő művelési ágba tartozó vagy erdő besorolású területekre, amelyeket azonban előbb építési területté kell átminősíttetni.

Az új fővárosi vagyonrendelet értelmében, mivel már átruházhatók az erdők, az átminősítés is könnyebben megy majd - véli Bendik Gábor, aki szerint megvan annak a veszélye, hogy a magántulajdonba került erdős területeken kiirtják a fákat.

A legveszélyeztetettebb területnek a budai hegyvidék számít, de a pesti külső kerületekben is vannak olyan zöld területek, amelyek iránt komolyan érdeklődnek a befektetők - mondta a Levegő Munkacsoport szakértője.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×