eur:
389.75
usd:
362.06
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Történelmi mélyponton a házasságkötések száma

Történelmi mélypontra süllyedt a házasságban élők száma Magyarországon - mondta az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal főtanácsadója. Kamarás Ferenc kifejtette: a magyar történelemben csak az első világháború idején kötöttek olyan kevés házasságot, mint tavaly, amikor ismét kilenc százalékkal csökkent az anyakönyvvezető elé járulók aránya.

A tavalyi évben kilenc százalékkal csökkent a házasságkötések száma, mindössze 38.500 pár járult az anyakönyvvezető elé - mondta az InfoRádiónak Kamarás Ferenc demográfus.

A Központi Statisztikai Hivatal főtanácsadója kifejtette: ez a szám történelmi minimumnak számít, csak az első világháború éveiben volt ennél kevesebb házasságkötés.

Az 1980-as évekig nagy számban kötöttek házasságot a fiatalok, ez a tendencia azonban az elmúlt másfél évtizedben radikálisan megváltozott - közölte a demográfus.

Először fordult elő, hogy a 15 éves és idősebb népesség körében kevesebben vannak, akik házasságban élnek - emelte ki.

Kamarás Ferenc hangsúlyozta: száz nőből mindössze 47 kötne házasságot 50 éves koráig, vagyis többségük törvényes párkapcsolat nélkül élné le az életét.

Drasztikusan emelkedett a nem törvényesített élettársi kapcsolatok hányada, ugyanis az 1990-es 125 ezerrel szemben 2005-ben már 350 ezer volt az ilyen kapcsolatok száma - fejtette ki a KSH főtanácsadója.

A 25 év alatti fiatalok egyötöde élettársi kapcsolatban él - tette hozzá.

Az 1990-es években 12-13 százalék volt a házasságon kívül született gyermekek aránya, ez 2006-ban 36 százalékra emelkedett.

A demográfus közölte, hogy a biztonságos anyagiak megteremtése a fontosabb, és csak ezt követően gondolnak a családalapításra a fiatalok.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×