eur:
401.4
usd:
365.66
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Kétezres felvonulás a Hősök terén

Mintegy kétezer, fekete ruhát viselő bőrfejű gyűlt össze délután a budapesti Hősök terén az úgynevezett becsületnapi megemlékezésre. Tőlük nem messze mintegy háromszáz fiatal ellenük demonstrált tarkóra tett kézzel.

A kopaszra nyírt fiatalok a Hősök terén felállított fémkordonon belül sorakoztak fel katonai rendben. Az Ismeretlen katona sírja előtt egy ideiglenes transzparenst, a tér közepén egy fából készült keresztet állítottak fel, utóbbira a "Vér és becsület" szavakat írták.

A rendőrség a teret szalaggal zárta körül.

A Szépművészeti Múzeum előtt mintegy háromszáz ember, főként fiatal gyülekezett. Amikor a bőrfejűek belekezdtek a magyar himnuszba, az ellentüntetők tarkóra tett kézzel "néma áldozatként" tiltakoztak "a terrorimádók fekete egyenruhába bújt mai gyermekei" ellen.

Magyarországi és külföldi bőrfejűek 1997 óta emlékeznek meg arról, hogy 1945. február 11-én több tízezer német és magyar katona kísérelte meg a kitörést a szovjet hadsereg által bekerített Budai Várból. Az emlékező akciókat a becsület napjaként emlegetik.

Az idei rendezvényt az a Domokos Endre János jelentette be a rendőrségen, aki a fővárosi ítélőtábla által 2005-ben jogerősen betiltott Vér és becsület kulturális egyesület egykori vezetője volt.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×