eur:
401.4
usd:
365.66
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

A rendőrség minden képviselő védelmét biztosítja - a nap hírei

Kérés esetén kész biztosítani a rendőrség az országgyűlési képviselők védelmét. A tömegpusztító fegyverek terjedését nevezte a NATO előtt álló egyik legnagyobb kihívásnak a szövetség főtitkára. Pekingben több metróállomáson tesztelték a hatóságok az augusztusi olimpiára tervezett biztonsági rendszert. A nap legfontosabb hírei február 9-én, szombaton.

Biztosítja a rendőrség minden országgyűlési képviselő védelmét, ha arra kérés érkezik a testülethez. Az igazságügyi és rendészeti miniszter azután beszélt erről az InfoRádióban, hogy tegnapra virradó éjjel Molotov-koktélokat dobtak 5 szocialista képviselő házára, illetve lakására, egyes politikusoknak pedig ismeretlen port tartalmazó borítékot küldtek.

Takács Albert elmondta: a képviselők személyes védelmüket és lakásuk felügyeletét is kérhetik. Hozzátette: felkérte Bencze József országos rendőrfőkapitányt, hogy dolgozzon ki intézkedési tervet a hasonló támadások megelőzésére. A rendőrség 5 millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki információval szolgál a molotov-koktélos támadások elkövetőiről.

A rendészeti miniszter szólt arról is, hogy csak egyetlen, a Kossuth térre bejelentett tüntetést nem vett tudomásul a rendőrség, és a tiltó határozatot a bíróság is jóváhagyta. Takács Albert megerősítette, hogy marad a kordon a Parlament körül, de - mint mondta - a kerítés fenntartásának indokoltságát hetente felülvizsgálják.

Szili: Nem minden területet lehet a versenyszférára bízni

Az Országgyűlés elnöke szerint az állam nem vonulhat ki teljes mértékben az oktatásból és az egészségügyből. Szili Katalin az Élőlánc a kisiskolákért című, a Parlamentben rendezett tanácskozáson hangsúlyozta: vannak olyan területek, amelyeket nem lehet kizárólag a versenyszférára bízni. A szocialista házelnök szerint az oktatás ügye szorosan összefügg a nemzet, az ország jövőjével.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke is arról beszélt, hogy a nemzetépítés szempontjából az oktatás az egyik legfontosabb terület. Úgy fogalmazott: attól még egyetlen ország sem ment tönkre, hogy sokat költött az oktatásra.

Lányi András, az Élőlánc Magyarországért Mozgalom elnökségi tagja a konferencián azt mondta: nem igaz, hogy a kistelepülések oktatási intézményeiben rosszabbak a teljesítmények. Hangsúlyozta: az iskolák jövőjéről a helyiekkel közösen kellene dönteni.

Fidesz: 3 milliárdot költött tanulmányokra a kormány


Az összesítések alapján több mint 3 milliárd forintot költött tanulmányokra a kormány az elmúlt 5 évben - közölte Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője. A politikus úgy fogalmazott: a kabinet a megszorítások szükségességéről beszél, miközben jelentős összegeket költ értelmetlen tanulmányokra.

A fideszes képviselő a minisztériumoktól kapott adatokra hivatkozva azt mondta: a legtöbbet, 890 millió forintot a gazdasági és közlekedési tárca fordított tanulmányokra. A fideszes politikus nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az Orbán-kormány mennyit költött 4 év alatt hasonló dokumentumokra. Ágh Péter azt mondta: a két időszakot nem lehet összehasonlítani.

A kormányszóvivő válaszában hangsúlyozta: olcsóbb egy eseti feladatot külső szakértőre bízni, mint ugyanarra teljes munkaidőben egy egész stábot alkalmazni. Budai Bernadett azt mondta: ezt tette az Orbán-kormány is, amely csak az olimpia megvalósíthatóságáról szóló tanulmányra 500 millió forintot fordított.A nemzetközi terrorizmus új formáit és a tömegpusztító fegyverek terjedését nevezte a NATO előtt álló legnagyobb kihívásnak a szövetség főtitkára. Jaap de Hoop Scheffer a müncheni biztonságpolitikai fórumon hangsúlyozta: a NATO-ra jelenleg Afganisztánban és a Balkánon hárul nagy felelősség a béke és a biztonság garantálásában.

A lengyel külügyminiszter a Kelet-Európába tervezett amerikai rakétaelhárító rendszerről beszélt. Radoslaw Sikorski megerősítette, hogy Washington és Varsó elvi megállapodást kötött a lengyelországi telepítésről. Hangsúlyozta ugyanakkor: Oroszországot meg kell győzni arról, hogy a hadászati terv nem ellene irányul.

Meg kell ismételni az elnökválasztást Csehországban

Csehországban február 15-én ismétlik meg az elnökválasztást, miután a harmadik fordulóban sem sikerült megválasztani az ország új államfőjét. A közös, alsó-, és felsőházi voksoláson Václav Klaus jelenlegi államfőre a szükséges 140 helyett 139 képviselő szavazott, míg a koalíciós zöldek és az ellenzéki szociáldemokraták jelöltjét, Jan Svejnart 113-an támogatták. A kommunista párt képviselői és szenátorai nem voksoltak.

A cseh jogszabályok szerint most a teljes elnökválasztási eljárást meg kell ismételni. A két jelölt úgy nyilatkozott, hogy kész indulni a megismételt elnökválasztáson is, a kommunista párt pedig bejelentette: saját jelöltet állít.

Szabad az út a fejkendő előtt

Törökországban jóváhagyta a parlament azt a két alkotmánymódosító javaslatot, amely lehetővé teszi a fejkendő viselését az egyetemeken. Az indítványt a török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja közösen nyújtotta be az ellenzéki Nemzeti Cselekvés Pártjával; a két politikai erőnek jelentős többsége van az ankarai törvényhozásban.

Az intézkedést korábban sokan bírálták. A tábornoki kar és a Nyugat-barát körök attól tartanak, hogy a fejkendő viselésének engedélyezése veszélyeztetheti az állam világi jellegét. A bírálatokra reagálva Abdullah Gül államfő és Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök is hitet tett a világi berendezkedés megőrzése mellett.

Biztonsági tesztek az olimpia előtt

Pekingben több metróállomáson tesztelték a hatóságok az augusztusi olimpiára tervezett biztonsági rendszert. Az ellenőrzések célja, hogy kiszűrjék azokat, akiknél veszélyes eszközök vannak. A metróállomásokon fémdetektorokkal, illetve speciálisan kiképzett kutyák segítségével vizsgálták át az emberek ruházatát és csomagjait. Az akció során 9 utasnál találtak petárdát, gyúlékony kémiai anyagot és kést. A pekingi metró üzemeltetői az olimpiáig 90 állomáson szerelik fel a biztonsági rendszert.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×