eur:
401.4
usd:
365.66
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Politikusok veszélyben - a nap legfontosabb hírei

Felkérte Gyurcsány Ferenc kormányfő az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges intézkedéseket a közéleti szereplők biztonsága érdekében.

A kormányszóvivői iroda azután közölte ezt, hogy öt szocialista képviselő házára Molotov-koktélt dobtak az éjjel. Korábban az MSZP parlamenti frakcióvezetője terrortámadásnak minősítette az eseteket.
Lendvai Ildikó az InfoRádiónak azt mondta: a politikusok valódi veszélyben voltak, ezért szerinte szükségük lenne személyi védelemre. Hozzátette: több, más fenyegetést is kaptak, például levélben és e-mailen, emellett ismét érkeztek hozzájuk ismeretlen port tartalmazó küldemények.

A frakcióvezető hangsúlyozta: a fenyegetéseket egyértelműen az egészségbiztosítási törvénnyel összefüggésben fogalmazták meg, amelyről hétfőn szavaz ismét a parlament. A támadások ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség indított vizsgálatot.

Maradnak a liberális miniszterek

Egyik szabad demokrata miniszter sem távozik a kormányból tavasszal. Ezt Kóka János pártelnök közölte az SZDSZ debreceni kihelyezett kampányülésén, miután a Világgazdaság azt írta: tavasszal az új kormányzati politika részeként személycseréket is végrehajtanak a kabinetben.

A tanácskozáson részt vevő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem kívánta kommentálni a sajtóhírt. A gazdasági lap arról is beszámolt: az MSZP vezetése 6-8 hónapot adott magának arra, hogy a párt megállítsa népszerűségének csökkenését.

Fidesz: nem kell kordon

A Fidesz azt követeli, hogy ne zárják le ismét kordonnal a Kossuth teret. Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: nem szabad ellehetetleníteni március végéig az ország legfontosabb közterén a bejelentett, jogszerű demonstrációkat.

Korábban a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy hétfőtől ismét kordonnal zárja le a Kossuth teret a rendőrség. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg a Parlamentet és a közvetlen környezetét védő rácsokat mintegy 50-100 méterrel kifelé tolják.

A lap információi szerint az intézkedés szoros összefüggésben van azzal, hogy az Országgyűlés hétfőn vitázik és szavaz újra az egészségbiztosítási törvényről.

Közben Daróczi Dávid kormányszóvivő úgy nyilatkozott: a lezárás rendőrszakmai kérdés, amibe a kabinet nem avatkozik bele.

Vizsgálat a MÁV-nál

Azonnali vizsgálatra kérte fel Antal Dánielt, a Magyar Vasúti Hivatal elnökét a kormányfő a MÁV-nál a vasúti sztrájk idején történt állítólagos szabálytalanságok ügyében - közölte a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid hozzátette: Gyurcsány Ferenc hétfőre várja a vizsgálat eredményét. Korábban Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke azt mondta: a munkabeszüntetés alatt a vasúttársaság megszegte a munkavédelmi szabályokat, és balesetveszélyes módon közlekedtette a vonatokat.

Az érdekképviselet emiatt a Munkaügyi Főfelügyelőséghez fordult. A MÁV vezérigazgatója visszautasította vádat. Heinczinger István az InfoRádióban hangsúlyozta: az eddig lefolytatott vizsgálatok mindent szabályszerűnek találtak.

Ígéret adócsökkentésre

A miniszterelnök szerint a jövő évtől a GDP 0,8 százalékával, vagyis körülbelül 200 milliárd forinttal biztosan csökkenteni lehet az adóterhet.

Gyurcsány Ferenc, aki meghívottként vett részt az SZDSZ debreceni kihelyezett kampányülésén, azt mondta: a lehető legnagyobb adócsökkentést kell végrehajtani úgy, hogy ennek ne legyen elfogadhatatlan ára az állam működésére és a szociális biztonságra nézve.

Kóka János azt közölte: megegyeztek abban, hogy az MSZP megszavazza az egészségbiztosítási törvényt, amelyhez csak közös módosító indítványokat nyújtanak be. Hozzátette: a reformot nem befolyásolja a népszavazás kimenetele.

A rektorok a tandíj mellett vannak

A Magyar Rektori Konferencia javaslata szerint 2010-től eltörölnék a költségtérítéses képzést a felsőoktatási intézményekben, tandíjat pedig a teljesítményük alapján fizetnének a diákok - közölte a szervezet elnöke.

Molnár Károly az InfoRádióban elmondta: a legjobban tanulóknak nem kerülne pénzbe az oktatás, a legrosszabb teljesítményűek pedig maximum annyit fizetnének, mint most a költségtérítéses képzésre járók.

Hétfőn elkelhet az OTP Garancia

Az InfoRádió értesülései szerint az OTP Bank hétfőig várhatóan végső megállapodásra jut az OTP Garancia biztosító eladásáról. Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója egyelőre nem közölt részleteket.

Magyarország legnagyobb piaci értékű kereskedelmi bankja azért kívánja értékesíteni az OTP Garanciát, hogy kulcsüzletágára, a banküzletre koncentrálhasson.

Itt a Splash

Legördült a Suzuki Splash első példánya az esztergomi gyár futószalagjáról. A vállalat az idén 60 ezer darab gyártását tervezi, a modell a genfi Motor Show után, március elején jelenik a magyarországi márkakereskedőknél. A Magyar Suzuki az idén 300 ezer autó legyártását tervezi, ebből 270 ezret exportálnának.

Világörökségi jelentés Tokajról

Magyarország benyújtotta az UNESCO világörökségi központjához a tokaji világörökségi helyszín megőrzési állapotáról szóló jelentést. A dokumentum hangsúlyozottan foglalkozik a tervezett szerencsi szalmatüzelésű erőművel és más, a borvidék értékeit potenciálisan veszélyeztető beruházásokkal.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×