eur:
401.41
usd:
365.75
bux:
73610.99
2024. október 4. péntek Ferenc

Vasutassztrájk: még szerda reggel sem hagyják abba - a nap legfontosabb hírei

Szerda reggel is folytatódhat a munkabeszüntetés - mondta a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke. Gaskó István azután beszélt erről, hogy a mai egyeztetésen sem sikerült megállapodni a munkáltatóval a bérkövetelésekről, illetve az elégséges szolgáltatásról. Hozzátette: a sztrájkbizottság holnap ül össze legközelebb, akkor dönt a további lépésekről.

Közben a MÁV bírósághoz fordult, mert álláspontja szerint a szakszervezet visszaél a sztrájkjoggal. A felek kölcsönösen az együttműködési szándék hiányával vádolják egymást. A MÁV adatai alapján napközben a forgalmi dolgozók csaknem 92 százaléka felvette a munkát, de továbbra is kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés. A déli adatok szerint a menetrendben szereplő 1.450 személyszállító vonat közül 347 közlekedett. A szakszervezet továbbra is dolgozónként 250 ezer forintot követel a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve - a 6,9 százalék mellett - 10 százalék többlet-bérfejlesztést kér az önálló cégbe kiszervezett MÁV-társaságok, vagyis a személyszállítási, vontatási és gépészeti ágazat munkavállalóinak.

Párbeszéd a kisebbségi képviseletről

Tárgyalást kezdeményeznek a kormánnyal a magyarországi nemzetiségek parlamenti képviseletük ügyéről. Az évek óta húzódó probléma megoldására kidolgozott koncepciót a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa adja át a kabinetnek - közölte Kállai Ernő ombudsman hivatala. Az érintettek mai egyeztetésén meghívottként részt vett Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbségpolitikáért felelős szakállamtitkára is. A kisebbségi önkormányzatok elnökei arra kérték a kormányt, hogy kezdje el az előkészítő tárgyalásokat az ügyben.

Fodor az osztrák bőrgyárak ellen

Az osztrák bőrgyárak termelésének visszafogását sürgeti a környezetvédelmi miniszter a Rába habzásának megállítása érdekében. Fodor Gábor úgy vélte: szükség esetén átmenetileg le is kellene állítani az üzemeket, amíg a szennyvíz-szűrés nem lesz teljes körű. A folyóban a napokban csaknem a háromszorosára nőtt az üzemek által használt, a habzásért is felelőssé tehető cserzőanyag koncentrációja.

Orbán: 2008 az egészségügyi rendszerért folytatott küzdelem éve lesz

Az egészségügyi rendszerért folytatott küzdelem évének nevezte az ideit a Fidesz elnöke. Orbán Viktor internetes oldalán megjelent videó interjújában úgy vélte: kigazdálkodható a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése miatt kieső 30 milliárd forint. A pártelnök szerint az egészségügy minőségét anélkül kell javítani, hogy az emberektől újabb forrásokat vonnának el. Orbán Viktor szólt arról is: a kormánynak be kellene látnia, hogy olcsóbb és gyorsabb lenne, ha a március 9-ei referendummal együtt tartanák meg az egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazást is.

Kóka: Kádár örülne

Az SZDSZ elnöke szerint az öngondoskodás, a felelősségvállalás és a szabad piac, valamint a kádári ingyenesség hamis illúziója csap össze a márciusi népszavazáson. Kóka János hangsúlyozta: a liberálisok stratégiájának lényege továbbra is az, hogy nemet kell mondani a szocializmusra.Pénzbüntetés a kerepesi iskolának

Az első vizsgálatok alapján 200 ezer forintra bünteti a kerepesi iskola fenntartóját az Oktatási Hivatal. A bírságot azért szabták ki, mert a Pest megyei település intézménye megtiltotta 6 roma diáknak, hogy bejárjanak az órákra, és csak a délutáni foglalkozásokon vehettek részt. Az oktatási tárca roma integrációs titkárságának vezetője elmondta: az előzetes határozatot tudomásul vették, és ha fellebbezés érkezik, azt érdemben megvizsgálják. Borovszky Tímea hangsúlyozta ugyanakkor: további vizsgálat lefolytatására utasították a hivatalt, hogy az eset körülményeit teljes körűen megismerjék.

Filmszemle: a delta kapta a fődíjat

A Delta című alkotás nyerte az idén a 39. Filmszemle legfőbb elismerését, az Arany Orsó díjat. Mundruczó Kornél filmje megkapta emellett a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját is. Lajkó Félix-nek ítélték a legjobb eredeti filmzenének járó elismerést szintén a Delta című alkotásért. A rendezői díjat Ragályi Elemér kapta a nemzetközi zsűritől, a Nincs kegyelem című moziért, míg a legjobb közönségfilmnek járó Moziverzum-díjjal Gigor Attila alkotását, a Nyomozót jutalmazták. A játékfilm-operatőri díjat Pohárnok Gergely érdemelte ki a Fövenyóra illetve a Tejút című filmben nyújtott teljesítményéért. A legjobb dokumentumfilm Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen alkotása, a Hosszú utazás lett.

Vádemelés a német "szemetesek" ellen

A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt 17 magyar gyanúsítottal szemben emelt vádat a Németországból származó és Magyarországon elhelyezett szemét ügyében a kecskeméti ügyészség. A német hatóságokkal közösen folytatott nyomozás során bebizonyosodott, hogy a gyanúsítottak 3 magyar céggel közösen mintegy 3.500 tonna háztartási szemetet szállítottak az országba, amit a hivatalos papírokon műanyag hulladéknak tüntettek fel.

Szerdán kezdődik a nagyböjt

Hamvazószerdán, vagyis holnap kezdődik a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt, ami húsvét vasárnapig tart - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóirodája. Ebben az időszakban a hívők felkészülnek Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Továbbra is 401 felett jár a forint az euróval szemben. Bár péntek reggel a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödött, de egyelőre úgy tűnik, nem tud a 400-as szint alá kerülni. A forintgyengülés okairól és következményeiről az MBH elemzési centrumának igazgatóját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×