eur:
385.46
usd:
355.1
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Veszélyben a Feszty-körkép

Minisztériumi szakértők vizsgálják a Feszty-körképet Ópusztaszeren, de ezúttal nem a műélvezet vagy a tudományos kíváncsiság hajtja őket, hanem az aggodalom. A majdnem kétezer négyzetméteres műalkotás ugyanis komoly veszélybe került az épület beázása miatt, és egyelőre nincs pénz a felújításra.

Veszélybe került a Feszty-körkép a festménynek otthont adó épület folyamatos beázása miatt - értesült az InfoRádió. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark legfőbb látványossága a megyei önkormányzat egyik kht-jának kezelésében van, maga "A magyarok bejövetele" című festmény azonban az államé.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakértője megvizsgálta az épületet és a körképet - tudta meg az InfoRádió a tárca szakmai tanácsadójától. Nagy László Gábor közölte: a minisztérium elsősorban szakmai segítséget szeretne nyújtani az emlékparknak, de ha kell, akkor pénzt is adnak a felújításra. Hozzátette azonban, hogy a finanszírozás elsősorban a megyei önkormányzat és a kht. feladata.

200 millió forint kellene a Feszty-körkép épületének felújításához - mondta az InfoRádiónak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója. Horváth Gábor közölte: most egy turisztikai pályázat sikerében bíznak, amelynek révén nemcsak az épület helyrehozatalára, hanem más fejlesztésekre is lenne pénzük. Szükség van rá, mert a körkép valóban nagy veszélyben van a beázás és a gombásodás miatt - tette hozzá az igazgató.

Feszty Árpád 1894-ben elkészült panorámaképe nem először kerül veszélybe. Olyan sokszor bontották le és állították ki, hogy már 1909-ben felújításra szorult. A II. világháborúban bombatámadás érte a körkép épületét, a festmény súlyosan károsodott. Legutóbb lengyel restaurátorok hozták helyre 1991-ben. A honfoglalást ábrázoló kép 1995-től látható Ópusztaszeren.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Jogállamiság Németországban: bíróság előtt a Birodalmi polgárok

Jogállamiság Németországban: bíróság előtt a "Birodalmi polgárok"

A hesseni rendőrség 2022 decemberében csapott le a vád szerint államcsínyre készülő ún. Reichsbürger ("Birodalmi polgár")-csoportra. A feltételezett puccskísérlet vezetője, Heinrich Prinz Reuss türingiai ingatlanvállalkozó azóta több társával együtt őrizetben van. A bírósági tárgyalás maratoninak ígérkezik, annak második szakasza most kezdődött.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Barry Eichengreen: Már túl erős a dollár?

Barry Eichengreen: Már túl erős a dollár?

A dollár árfolyama az elmúlt hónapokban erőteljesen erősödött különösen az ázsiai valutákkal szemben. Az egyre több apokaliptikus pénzügyi beszéd megijesztheti a piacokat: úgy tűnik, hogy a japán jen az összeomlás szélén áll. Kína pedig úgy érezheti, hogy kénytelen leértékelni valutáját, ami káros következményekkel járhat a kínai és a globális gazdaságra nézve is. Felmerül így a kérdés, hogy lehet-e tenni valamit a dollár erősödésének megakadályozására, és ha lehet is tenni valamit, kell-e egyáltalán?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×