eur:
385.35
usd:
354.95
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Több mint kétszáz egyház van Magyarországon

Összesen 168 hazai egyházat tart számon a most megjelent Magyarországi egyházak, felekezetek, vallási közösségek című kiadvány. A valós szám azonban - becslések szerint - 200 fölött van. Ebből mintegy 30 egyház tart fenn iskolát, szociális otthont, illetve egyéb intézményt.

Az elmúlt hat évben - a legutolsó hasonló kiadvány megjelenése óta - több mint harminc új egyházat jegyeztek be Magyarországon. A kötet szerint jelenleg 168 vallási felekezet van hazánkban.

A Magyarországi egyházak, felekezetek, vallási közösségek című kiadvány azonban csak az Oktatási és Kulturális Minisztériummal valamilyen kapcsolatban álló egyházakat tartalmazza, valószínűleg ennél jóval több működik hazánkban - számolt be róla Csepregi András, a tárca Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője.

Az APEH-től több mint kettőszáz szervezet kért technikai számot. Jó részük azonban valószínűleg semmilyen adófelajánlást nem kapott.

Az elmúlt hat évben tovább gyarapodott az egyházi fenntartású nevelési-oktatási, szociális és egészségügyi intézmények száma, valamint az egyházi fenntartású közgyűjtemények esetében is jelentősen bővült a hálózat.

A legtöbb intézményt a négy történelmi egyház tartja fönn Magyarországon, ezek közül is a katolikus egyház üzemelteti a legtöbb iskolát, kollégiumot, szociális otthont. Ezen kívül még csaknem harminc felekezet rendelkezik valamilyen intézménnyel.

Akad olyan, amely egészen az óvodától a felsőoktatási intézményig rendelkezik oktatási létesítménnyel - ilyen például a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vagy a Hit Gyülekezete -, de van olyan is, amely csak egy-egy intézményt tudhat magáénak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×