eur:
385.36
usd:
355.04
bux:
67819.04
2024. május 21. kedd Konstantin

Nem függesztik fel a vasutassztrájkot - a nap legfontosabb hírei

Egyelőre nem függeszti fel a sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete; az érdekképviselet követeléseiről hétfőn sem sikerült megállapodni sem a MÁV, sem a MÁV Start vezetőivel. A szakszervezet illetékesei mindkét egyeztetés után azt mondták: a társaság nem hajlandó engedni, így továbbra sincs egyezség a bérkövetelésekről és az elégséges szolgáltatásokról sem.

A vasúti közlekedés a munkabeszüntetés hétfő hajnali kezdete óta kiszámíthatatlan; Gaskó István, a VDSZSZ elnöke szerint teljesen bizonytalan, hogy honnan, mikor indulnak vonatok, és meddig közlekednek. Korábban a gazdasági és közlekedési tárca vezetője azt mondta: a sztrájk elhúzódása esetén a Volán társaságokra bízzák a közösségi közlekedési szolgáltatás egy részének fenntartását; az ehhez szükséges forrásokat átcsoportosítással biztosítanák. Kákosy Csaba politikai zsarolásnak nevezte a munkabeszüntetést, mert - mint mondta - a követelések szakmailag megalapozatlanok és irreálisak.

MSZP-módosítások az egészségbiztosítási törvényhez


12 módosító indítvány benyújtását támogatja az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslathoz az MSZP-frakció. A képviselőcsoport évadnyitó ülése után Kökény Mihály közölte: a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal összefüggésben nem nyújtanak be módosító indítványt. A szocialista politikus azt mondta: a támogatott módosító indítványok megfelelnek az államfő elvárásainak, és a törvény eredeti céljával összhangban a garanciális elemeket erősítik. A Fidesz továbbra is úgy véli, hogy az előterjesztés a biztosítási rendszer privatizációjáról szól.

Az OVB-hez fordult a kormánykampány miatt a Fidesz

Az Országos Választási Bizottsághoz fordult a kormány népszavazási kampánya miatt a Fidesz. Az ellenzéki párt a beadványban állásfoglalást kér az OVB-től arról, hogy a kormányra is vonatkozik-e az alkotmányos szervek semlegességét kimondó, 1997-es alkotmánybírósági határozat. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója korábban az Inforádióban azt mondta: álláspontjuk szerint a kabinet megsérti a népszavazás alkotmányos alapelveit azzal, hogy közpénzből folytatja kampányát. Az Országos Választási Bizottság szerda délután tárgyal a beadványról. Az ellenzéki felvetésre válaszul a kormányszóvivő ismét azt közölte: a kabinet betartja a törvényeket. Daróczi Dávid emlékeztetett arra, hogy az OVB 2002-ben éppen az Orbán-kormány tevékenységével összefüggésben állapította meg, hogy a tájékoztatási kötelezettség ellátása nem minősül kampánynak.

Törvénymódosítást kezdeményez az ÁSZ

A forrásmegosztási törvény módosítását kezdeményezi az Állami Számvevőszék. A szervezet azért fordult az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz, mert szerinte a jogszabály nincs összhangban a helyhatóságokra vonatkozó törvénnyel. A számvevőszéki vizsgálat szerint a 2006. évi forrásmegosztási törvény azért nem felel meg az önkormányzati törvény követelményének, mert a helyi adókból származó bevételek elosztásánál csak a főváros iparűzési és idegenforgalmi adóbevételét vették figyelembe, a kerületek által kivetett és beszedett helyi adókat nem. A szervezet azt is közölte: a 2007. évi forrásmegosztási rendeletben viszont a kerületi helyi adókat a kerületek bevételeként határozták meg, ez ugyancsak törvénysértő.

Brüsszeli bírálat Bukarestnek és Szófiának

Romániát a korrupció elleni küzdelem hiányosságai, Bulgáriát pedig emellett a szervezett bűnözés elleni hatékony fellépés elmaradása miatt is bírálja az Európai Bizottság. A testület a tavaly uniós taggá vált két államról kiadott időközi jelentésében azt írja: Bukarest és Szófia egyaránt az elvártnál kevesebbet tett az igazságügyi és belügyi területen szükséges reformok érdekében. Mark Gray bizottsági szóvivő azt mondta: a két tagország büntető intézkedésekkel számolhat, ha nem változik a helyzet. Románia és Bulgária már tavaly júniusban is kapott figyelmeztetést ebben a témakörben, és Brüsszel megítélése szerint azóta alig történt javulás.

Boris Tadic nyerte az elnökválasztást Szerbiában

Szerbiában a szavazatok mintegy 99 százalékának összesítése alapján a jelenlegi államfő nyerte meg a vasárnapi elnökválasztást. A belgrádi Központi Választási Bizottság tájékoztatása szerint Boris Tadic a szavazatok 50,6 százalékát szerezte meg, Tomislav Nikolic, a radikális párt jelöltje 47,7 százalékot kapott. Az elnökválasztás hivatalos végeredményét legkésőbb február 7-ig kell közzétenni. A voksoláson a szavazásra jogosultak 67,6 százaléka vett részt. - A Szerb Radikális Párt jelöltje az este elismerte vereségét és gratulált vetélytársa győzelméhez.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×