eur:
385.33
usd:
354.52
bux:
68297.22
2024. május 21. kedd Konstantin

Jóval kevesebb hajléktalant regisztráltak a fővárosban

A Február Harmadika Munkacsoport becslése szerint Budapest jól látható közterületein 700 és 1500 közé tehető a hajléktalanok száma. A belső kerületekben 300 fedél nélkülit számoltak össze szombatról vasárnapra virradóra az önkéntesek. A külső kerületeknek csak egy részét sikerült bejárniuk, ott becsült adatok szerint 400-an töltötték a szabadban, közterületen az éjszakát - mondta az Gurály Zoltán, a munkacsoport egyik vezetője az InfoRádiónak.

Lényegesen kevesebb hajléktalant regisztráltak szombatról vasárnapra virradó éjszaka a főváros területén, mint 2005-ben.

Gurály Zoltán, a számlálás céljára alakult Február Harmadika Munkacsoport egyik vezetője az előzetes adatokat ismertetve az InfoRádiónak elmondta: a belső kerületekben 300, a külsőkben pedig mintegy 400 olyan embert találtak, akik a szabadban, közterületen töltötték az éjszakát.

Az adatok alapján a Budapesten élő hajléktalanok száma minimálisan 700, maximálisan 1500 főre becsülhető - emelte ki.

A szakember szerint nem nőtt a fedél nélküliek száma, problémát lát viszont abban, hogy a folyamatos inzultusok miatt a segítségre szoruló emberek nehezen megközelíthető helyekre húzódnak vissza.

A Február Harmadika Munkacsoport vezetője közölte azt is, hogy a nappali melegedőkben hétfőn vizsgálják, hogy az intézményben lévők hol töltötték a szombatról vasárnapra virradó éjszakát, így elképzelhető, hogy a regisztrált fedél nélküliek száma emelkedni fog.

Legutóbb 2005 telén készítettek hasonló felmérést; akkor mintegy 3000-re becsülték azoknak a számát, akik utcán, parkokban vagy elhagyatott helyeken húzták meg magukat éjszakára.

Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke úgy véli: 1500-nál biztosan több hajléktalan él Budapesten. Szerinte 20 és 30 ezer közé tehető Magyarországon a fedél nélkül élők száma.

A Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette: azt kell kideríteni, mi az oka annak, hogy ezek az emberek most jobban elbújnak, mint korábban.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×