eur:
401.36
usd:
363.9
bux:
73247.61
2024. október 4. péntek Ferenc

A MÁV-bérletek érvényesek a Volán és a BKV járatain - a nap hírei

Hétfőn hajnali 3 órától folytatódik a vasutas sztrájk, a Volán több járatot indít majd. Magyarázatot vár Ausztriától a Rába újbóli habzására a környezetvédelmi miniszter. Elhunyt Orszáczky Miklós, a legendás Syrius együttes vezéregyénisége. A nap hírei 2008. február 3-án, vasárnap.

Hétfőn hajnali 3 órától folytatja a sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, miután a MÁV illetve a MÁV-Start Zrt. vezetésével sem tudott megállapodni a bérkövetelésekről. A VDSZSZ elnöke az Inforádióban közölte: határozatlan időre hirdették meg a munkabeszüntetést, és a hétfőn folytatódó tárgyalások eredményétől függ, hogy meddig sztrájkolnak. Gaskó István azt mondta: a MÁV hibájából nem született egyezség az elégséges szolgáltatásokról sem. A MÁV Zrt. vezérigazgatója az InfoRádióban hangsúlyozta: álláspontjuk szerint sem jogi, sem gazdasági alapja nincs a sztrájknak illetve a bérköveteléseknek. Heinczinger István az elégséges szolgáltatásról elmondta: a társaság azt kérte, hogy a járatok fele közlekedjen, a VDSZSZ azonban csak 10 százalékot ajánlott, amit nem tudtak elfogadni. Szólt arról is, hogy megállapodtak a Volán-nal és a BKV-val, hogy elhúzódó sztrájk esetén együttműködnek az utasok érdekében. Sajó Zsuzsanna, a Volán sajtóreferense az InfoRádióban arról számolt be, hogy ahol van rá lehetőség és szükséges, több buszt indítanak majd. Hozzátette: akiknek érvényes MÁV-béreletük van, ingyen utazhatnak a Volán járatain, de a vonatjegyeket nem tudják elfogadni. A BKV - a vasúttársaság közlése szerint - szintén elfogadja a MÁV-bérleteket.

A gyermekek egészségügyi ellátásának megfelelő finanszírozását szorgalmazza a Fidesz. Pesti Imre, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes tagja azt mondta: pártja elfogadhatatlannak tartja, hogy az egészségügyi kormányzat számára a profitérdek fontosabb, mint a beteg gyermekek színvonalas kezelése. Az ellenzéki politikus példaként említette, hogy a Heim Pál gyermekkórház - ahova az ország minden részéből érkeznek betegek - folyamatosan anyagi gondokkal küszködik, és csődközeli helyzetbe jutott.

A határmenti osztrák bőrgyárak működésének felfüggesztését kezdeményezi a magyar környezetvédelmi és vízügyi miniszter, ha nem javul a Rába vízminősége. A tárca azután közölte ezt, hogy a folyó újabb szennyezéséről számoltak be a helyiek. Fodor Gábor egyúttal február 20-ára összehívta az osztrák-magyar határvízi bizottságot, hogy magyarázatot kapjon az újbóli habzásra, valamint hogy áttekintsék a nyáron közösen elfogadott Rába akcióprogram végrehajtását. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a részletes vízminőségi elemzések eredménye a jövő hétre készül el.

Csádban elcsitultak a harcok a fővárosban, az afrikai ország keleti részén azonban támadást indítottak a lázadók a kormányzati intézmények ellen. Napközben a francia védelmi miniszter megerősítette, hogy a korábbi összecsapásokban meghalt a csádi hadsereg vezérkari főnöke. ERVÉ MOREN szólt arról is, hogy a harcok miatt szerdáig felfüggesztik az Európai Unió 3700 fős békefenntartó erejének telepítését. Az alakulatok a szudáni Dárfúrból a harcok elől Csádba és a Közép-afrikai Köztársaságba menekült csaknem fél millió ember védelmét biztosítanák.

Brit lapértesülés szerint lehallgatta a Scotland Yard a kormányzó Munkáspárt egyik muzulmán képviselőjét. A Sunday Times azt írta, hogy az ügyben azonnali vizsgálat indult. A vezető vasárnapi brit lap beszámolója szerint a londoni rendőrség terrorellenes ügyosztálya Sadiq Khan alsóházi képviselő és egy, az Egyesült Államokban körözött másik muzulmán férfi telefonbeszélgetéseit vette fel. A Munkáspárti képviselő a gyanúsított gyermekkori barátja. Jack Straw brit igazságügy-miniszter közleményében hangsúlyozta: a konkrét ügy részleteit még nem ismeri, de elfogadhatatlannak tartja alsóházi képviselők beszélgetéseinek rendőrségi lehallgatását.

Csehországban elhagyta a kórházat Václav Havel volt államfő, akit két hétig szívműködési zavarokkal és hörghuruttal kezeltek. A prágai szívkórház igazgatója elmondta: az egykori elnök szívműködési zavarai megszűntek. Hozzátette: a probléma valószínűleg az intenzív munka következménye volt. Az orvosok azt ajánlották Václav Havelnek, hogy legalább egy hétig még pihenjen, nehogy kiújuljon betegsége.

Elhunyt Orszáczky Miklós, a legendás Syrius együttes vezéregyénisége, aki Orszáczky Jackie néven vált ismertté. A legendás zenészt szombaton hosszan tartó, súlyos betegség után Ausztráliában érte a halál. A Syrius basszusgitárosa, énekese és zeneszerzője májusban töltötte volna be 60. életévét. Orszáczky Jackie 1974 óta élt Ausztráliában, de többször visszatért Magyarországra. Legutóbb tavaly augusztusban adott több koncertet - egyebek mellett - a Sziget Fesztiválon.

Címlapról ajánljuk
Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Továbbra is 401 felett jár a forint az euróval szemben. Bár péntek reggel a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödött, de egyelőre úgy tűnik, nem tud a 400-as szint alá kerülni. A forintgyengülés okairól és következményeiről az MBH elemzési centrumának igazgatóját kérdeztük.

Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés – cikkünk frissül

Minden korábbinál sokszínűbb Fővárosi Közgyűlést vezet mostantól Karácsony Gergely főpolgármester, a 33 fős testületben 10 fideszes és 10 Tisza párti képviselő ül vele szemben. A frakciók megtartották bemutatkozásukat. A közgyűlés levette a napirendről az szmsz vitáját és elfogadását, a vita akörül alakult ki Karácsony Gergely és a többség között, hogy lehet-e olyan módosító indítványokról szavazni, amelyet nem a főpolgármester nyújt be.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×