eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Veres: "Van realitása a 4 százalékos növekedésnek"

Adóváltozásokra szükség van a pénzügyminiszter szerint, de úgy véli: az 1988-as adóreformhoz hasonló mélységű intézkedésekre nincs lehetőség. Veres János az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: van reális lehetősége annak, hogy Magyarország gazdasági növekedése 2009-ben 4 százalékos legyen.

Egyetértés van abban, hogy a magyar adórendszerben mélyreható változások szükségesek - mondta a pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Veres János hozzátette: azt vitatja, hogy pusztán az adócsökkentés miatt ugrásszerűen javulna a gazdasági növekedés.

A miniszter úgy véli: legalább öt-hat körülmény érdemi megváltoztatása szükséges ahhoz, hogy a növekedési feltételek változzanak.

Veres János közölte: a kormánynak 2009-ben 200 milliárd forintos mozgástere lesz, amiből 100 milliárd forintot fordítanak adócsökkentésre. Az adómérséklés forrása lesz még a költségvetés kiadásainak további csökkentése és az adórendszeren belüli átrendezés.

Négy százalék

Van reális lehetősége annak, hogy 2009-ben 4 százalékos legyen Magyarország gazdasági növekedése, amely most 1,6-1,7 százalékos - mondta a pénzügyminiszter.

A gazdasági növekedésnek egyik forrása, hogy a hiánycsökkentés miatt 2006 és 2009 között 1.300 milliárd forinttal kevesebbet vesz el a költségvetés a pénzpiacról. Ez a pénz ott marad a vállalkozásoknak, amelyek saját tevékenységük, fejlesztésük finanszírozására fordíthatják azt - közölte Veres János.

Az összeget az uniós források - idén 1.020 milliárd forint - egészítik ki, így 2009-ben már mintegy 2.000 milliárd forint többletforrás áll majd rendelkezésre a magyar gazdaság fejlődésének felgyorsítására - tette hozzá a tárcavezető.

Veres János hangsúlyozta: az uniós aggodalmak ellenére a kormány tovább halad a megkezdett úton, következetesen betartja az elmúlt időszakban meghozott intézkedéseket, nem kezd költekező politikába.

A pénzügyi tárca vezetője emlékeztetett: az üzleti szféra Magyarországon tavaly 3,9 százalékkal növekedett, éppen ezért látja reálisnak a 4 százalékos gazdasági növekedés elérését 2009-re.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×