eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Még nem lehet tudni, hogy lesz-e sztrájk a hétvégén

Még nem tudni pontosan, lesz-e sztrájk a hétvégén, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének vezetői ugyanis mindent a tárgyalásoktól tettek függővé. Ami biztos, hogy határozatlan idejű sztrájkot hirdettek arra az esetre, ha nem születne megállapodás.

Sikeresnek nevezte a kilencórás sztrájkot a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete. Elnökük, Gaskó István azt mondta: a közlekedés megbénult, a dolgozók 75 százaléka pedig részt vett a munkabeszüntetésben.

A tárgyalások ugyanakkor nem hoztak eredményt, a munkáltató nem enged.

Gaskó István hozzátette: ragaszkodnak korábbi követeléseikhez, így ahhoz is, hogy a MÁV dolgozói részesüljenek a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve a kiszervezett három társaságnál hajtsanak végre 10 százalékos többlet béremelést.

A VDSZSZ alelnöke arról beszélt: az sem biztos, hogy hétfőn folytatják a sztrájkot. Lehetséges, hogy még vasárnap, de az sincs kizárva, hogy szombaton sem indulnak vonatok. Mindezt a tárgyalásoktól teszik függővé - mondta Bárány Balázs.

A VDSZSZ szerint a MÁV-START Zrt. nem kíván egyeztetni velük az elégséges szolgáltatásokról, pedig ők hajlandók erre. Szerintük a MÁV akarja a konfliktust és a káoszt. A VDSZSZ vezetői hosszú tárgyalásokra és hosszú sztrájkra számítanak. Úgy vélik: nem fognak tudni egy vagy két nap alatt megállapodni.

MÁV: a szakszervezet követelése nem teljesíthető

A MÁV szóvivője szerint tovább folytatják a tárgyalásokat a szakszervezet képviselőivel az elégséges szolgáltatásokról is. Sigulinszky Tibor hozzátette: a szakszervezetek követelése nem teljesíthető. Szerinte ugyanis sem írásbeli, sem szóbeli megállapodás nem született arról, hogy részesülnek a MÁV Cargo privatizációs bevételeiből.

A szóvivő elmondta: hűtlen kezelést követne el a MÁV, ha akár egy fillért is adna a vasutasoknak a Cargo eladásából származó 100 milliárd forintos bevételből.

Hozzátette: bár a szakszervezet azt állítja, hogy az előző gazdasági minisztertől szóbeli ígéretet kaptak arra, hogy a dolgozóknak is jut a privatizációból befolyt összegből, Kóka János valójában csak arra tett ajánlatot, hogy ha a kiszervezett dolgozók rosszabb munkakörülmények közé kerülnek, akkor a bevételből kárpótolják őket. Megállapodás azonban Sigulinszky Tibor szavai szerint nem született erről.

Elmondta azt is: a pénteki kilencórás sztrájk után az elővárosi vonatok menetrend szerinti közlekedése várhatóan este 7-8 órára állhat helyre, a távolsági vonatoké azonban csak a szombat reggeli üzemkezdésre. A nemzetközi vonatok közlekedésének helyreállításához 24 órára van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×