eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gyurcsány történelemhamisítással vádolja a Fideszt

A miniszterelnök szerint a jobboldal hamisan értelmezi az 1956-os forradalmat. Gyurcsány Ferenc erről internetes naplójába írt, azzal kapcsolatban, hogy kedden elhunyt Nagy Imre mártír kormányfő lánya.

"Elhunyt Nagy Erzsébet, Nagy Imre lánya, apja eszméinek hűséges ápolója. Én csak az elmúlt években ismertem meg, amikor már visszavonult a '90-es évek fordulója környékén és az azt követően vállalt közéleti szerepéből" - kezdte beírását a kormányfő.

"Szomorú, hogy miközben a harmadik Magyar Köztársaság 1956 szellemi, politikai örökösének is tekinti önmagát, addig a magyar jobboldal, beleértve annak fő áramát is, lényegében zárójelbe teszi Nagy Imre történelmi, politikai szerepét, szinte még a nevét sem hajlandó kiejteni" - írta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök hozzátette: sajátos retusálása ez a történelemnek, "annak eltagadása, hogy 1956 indulása nemzeti, demokratikus, szocialista alapokon állt".

"Erről szól a Nagy Imre-i fordulat! Ez az irányultság dúsul fel aztán a forradalom előrehaladtával rendkívül sok színnel, ezt követően jelennek meg a különböző jobboldali politikai szándékok is. A szocializmus és a patriotizmus, illetve a demokrácia és a szabadság igénye, azaz, hogy legyen egy szabad, demokratikus, nemzeti politika, ezek együttesen kizárták egymást" - olvasható a blogban.

Gyurcsány Ferenc szerint ebben az értelemben Nagy Imre kudarca törvényszerű volt, "hiszen vagy ez, vagy az valósul meg".

"A kettő kibékítése lehetetlen vállalkozás, ezt ma könnyebb tudni, mint akkortájt. Ott és akkor erősebb kártya volt azok kezében, akik a szabad, demokratikus és patrióta politikával szemben a szocializmust kívánták az országra erőltetni" - írta a miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×