eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fidesz: uniós pénzből folytat pártkampányt a kormány

A Fidesz alelnöke szerint a kormány kétmilliárd forint uniós pénzből pártpropagandát folytat. A legnagyobb ellenzéki párt Debrecenbe kihelyezett elnökségi ülése után Kósa Lajos az InfoRádiónak elmondta: kezdeményezik az önkormányzati lakások lakbérét terhelő áfa visszavonását, valamint a gyermekélelmezés ügyének fordított áfából történő kivételét.

Nehéz helyzetbe hozta az önkormányzatokat az új áfatörvény - mondta az InfoRádióban Kósa Lajos, az ellenzéki párt alelnöke, debreceni polgármester. A törvény ugyanis lehetőséget ad a helyhatóságoknak arra, hogy az áfakörbe sorolják-e magukat.

Ha nem teszik, akkor a szerény bevételeikre rárakódó áfát nem tudják visszaigényelni. Ha belépnek, akkor azonban az önkormányzati lakások bérleti díját is áfa növeli, ez pedig nagy terheket ró a lakókra.

Kósa Lajos azt is elmondta: a Fidesz elnöksége debreceni ülésén elfogadhatatlannak tartotta, hogy a kormány európai uniós forrásokból pártkampányt folytat, a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról tartandó népszavazás kapcsán.

Hozzátette: eddig kétmilliárd forintot költöttek el erre a célra.

A Pénzügyminisztérium sajtófőnöke reagálásában az MTI-nek elmondta: mivel ezen a területen sok volt az áfacsalás, az új áfatörvény kiterjeszti a fordított adózást az ingatlannal kapcsolatos szolgáltatásokra. A fordított áfa szintén áfafizetési kötelezettséget jelent, ám azt a szolgáltató nem számlázza ki az ügyfélnek, és nem szedi be tőle, hanem az ügyfél köteles azt befizetni az államnak.

Pichler Ferenc hozzátette: ez nem érinti a gyermekétkeztetést. A lakás és egyéb ingatlanok azonos kezelését az áfa szempontjából uniós irányelv teszi kötelezővé.

Az önkormányzat választhat, hogy az általános szabályt választja vagy adóztat - fogalmazott a pénzügyi tárca sajtófőnöke.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×