eur:
389.4
usd:
363.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Siralmasak a hazai menzák

A közétkeztetésre vonatkozó ajánlások kötelezővé tételét szorgalmazza az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának két MSZP-s tagja. Dér Zsuzsanna és Alexa György szerint a gyerekek azért kapnak kevés, egészségtelen és rossz ízű ételt a menzák többségén, mert az oktatási intézményeket fenntartó önkormányzatok automatikusan a legolcsóbb árajánlatot adó céggel kötnek szerződést a közétkeztetésre.

Siralmas képet festett a hazai diákétkeztetés színvonaláról az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának szocialista elnöke. Alexa György elmondta: a menzákon adott étel általában egészségtelen és kevés.

A többségnek nem ízlik

Egy 2006-os felmérés szerint a gyerekek több mint hatvan százaléka rossz ízűnek, több mint fele pedig kevésnek tartja az ételt.

A bizottsági elnök szerint a menzák nem tudják megoldani az ételallergiások és a cukorbetegek étkeztetését, miközben az ajánlottnál három és félszer több sót tesznek a gyerekek ételébe, ami a szükségesnél viszont sokkal kevesebb kalciumot tartalmaz.

A bizottság másik MSZP-s tagja, Dér Zsuzsanna elmondta: egy óvodás egynapi ételének nyersanyagnormája az ajánlás szerint 261 forint kellene, hogy legyen, de a valóságban nem éri el a 200-at sem. Az általános iskolákban az ajánlottnál 50-70 forinttal kisebb összegből oldják meg egy gyerek egynapi étkeztetését.

A képviselők szerint ennek az az oka, hogy az önkormányzatok az általuk fenntartott oktatási intézmények közétkeztetésére kiírt közbeszerzési pályázataik elbírálásánál a minőség helyett csupán egy szempontot: a legolcsóbb árat veszik figyelembe.

Emelni kell a támogatás összegét

Alexa György és Dér Zsuzsanna ezért úgy véli, hogy a jelenlegi ajánlás helyett kötelezővé kellene tenni az adagok összetételéről és mennyiségéről szóló irányszámok betartását, az önkormányzatoknak pedig - egy új uniós irányelvnek megfelelően - nem csak az árat kellene figyelembe venniük, amikor a gyerekek étkezését - tehát egészségét - egy cégre bízzák.

Alexa György az InfoRádió kérdésére leszögezte: szerinte a meglévő anyagi források jobb felhasználásával is kerülhetne több és jobb étel az óvodások és iskolás gyerekek asztalára.

Mindazonáltal a képviselő szerint is szükség van az étkezési támogatás összegének növelésére és a konyhakorszerűsítéseket lehetővé tevő pályázatok kiírására.

Felhívjuk figyelmüket, hogy ezzel a témával részletesen foglalkozik Fórum című műsorunk csütörtökön este nyolc órától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×