eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nagy kárt okoznak a házmesterek

Nemcsak a fákat, hanem a talajt is hosszú időre tönkreteszik az utakról elkotort, sózott hókupacok. A Fővárosi Kertészeti Zrt. vezérigazgatója szerint ezt sok esetben már nem a közterület-fenntartók, hanem a házak tulajdonosai vagy az általuk megbízott takarítók okozzák.

Tíz év alatt el lehet pusztítani egy több évtizede élő fát azzal, ha a sózott havat rendszeresen a tövébe lapátolják - figyelmeztetett Kocsis László, a Fővárosi Kertészeti Zrt. vezérigazgatója.

A nátrium ugyanis tönkreteszi a talaj szerkezetét, a kloridion pedig elpusztít minden élő baktériumot benne.

Ha elpusztul a talaj, akkor elpusztul benne minden élő szervezet is. Először csak egy-egy ág szárad el a fán, majd az egész elpusztul.

A vezérigazgató szerint a megoldás az lenne, ha nem sót szórnának a járdákra, hanem valamilyen csúszásgátló anyagot, például homokot vagy kőzúzalékot.

A fák pusztulását szerinte nem a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hómentesítési gyakorlata okozza, sokkal inkább a lakók, a házmesterek és a közös képviselők.

Budapest félmillió fájából ugyanis a főváros kezelésében mindössze 27 ezer van - mondta Kocsis László.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×