INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Miért nem lehet semmit tenni egy 12 éves késelővel szemben?

Infostart / InfoRádió
Hiányzik a jogszabályi felhatalmazás, ezért tehetetlen a rendőrség és az ügyészség azzal a 12 éves fiúval szemben, aki még a múlt héten combon szúrt egy másik fiatalt - mondta az InfoRádiónak Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetője. Herczog Mária szociológus azonban arra mutatott rá: a gyermekek 15 százaléka sodródik a bűnözés felé, ezt a problémát pedig nem a büntetőjog eszközeivel kell kezelni.

Múlt csütörtökön Budapesten, a Blaha Lujza téren egy 12 éves román állampolgárságú gyermek megkéselt egy 15 éves fiút. A 12 éves fiú saját bevallása szerint hónapok óta lopásokból él az aluljáróban.

A gyermeket korábban már többször vitték gyermekvédelmi intézetbe, ám ezek nyitottak, így szinte azonnal visszatért a Blaha Lujza térre.

A magyar hatóságok tehetetlenek vele szemben, nincs törvényes felhatalmazásuk arra, hogy egy gyermekkorú, külföldi állampolgárral szemben kényszerintézkedést alkalmazzanak.

Csökkenteni kell a büntethetőségi korhatárt?

Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetője korábban már kezdeményezte a büntethetőségi korhatár 14 évről 12 évre való csökkentését, szerinte ugyanis ezt egy tendencia indokolja: egyre nagyobb a bűnözői utánpótlás, már a 11-12 éves korosztályban is.

Az InfoRádióban elmondta: ezek a gyermekek általában vagyon elleni bűncselekményeket követnek el, de nem ritka, hogy segítséggel más komoly bűncselekményeket is kipróbálnak.

A szakember az ügy kapcsán azt mondta: álszent dolog azt hinni, egy 12 éves gyermek nem tudja felfogni, hogy ha megszúr egy másik embert, annak milyen következményei vannak.

Ezeket a bűnelkövetőket Horányi Miklós sem zárná börtönbe, de álszent dolognak tartja, hogy a társadalom semmit nem lép az ilyen esetekben.Új intézményhálózatra van szükség?

Herczog Mária szociológus azonban arra mutat rá: a gyermekek 15 százaléka sodródik a bűnözés felé, az érzelmi elhanyagoltság, a gazdasági hátrány vagy a későbbi iskolai kudarcok miatt. Ezekből a gyerekekből vagy áldozat, vagy elkövető lesz.

A szociológus azt hangsúlyozta: a gyermekkori bűnözés nem büntetőjogi kérdés, és a jog eszközeivel nem is kezelhető. Szerinte a szabadságelvonásból sem a fiatalkorúak, sem a felnőttek nem tanulják meg, hogy miként kellene helyesen cselekedniük. Úgy vélte: a büntető igazságszolgáltatás a megtorlásra való.

Herczog Mária azt mondja: nincs olyan intézményhálózat ma Magyarországon, amely alkalmas a veszélyeztetett gyermekek megfelelő kezelésére.

A hatóságok munkájának összehangolása is elegendő?

Az oktatási jogok biztosa szerint nemcsak a tanároknak, hanem a rendőröknek, ügyészeknek és a gyermekorvosoknak is össze kell fogniuk annak érdekében, hogy csökkenjen az erőszakos bűncselekmények száma az iskolákban, önmagában ugyanis egyetlen szerv sem érhet célt.

Aáry-Tamás Lajos az InfoRádióban azt mondta: már 2003-ban figyelmeztette a szakembereket arra, hogy emelkedni fog az erőszakos bűncselekmények száma az iskolákban.

Rámutatott arra is: az OECD-országok között talán Magyarország az egyetlen, amelynek nincs politikája az iskolai erőszak visszaszorítására.

Radoszav Miklós, a Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóhelyettese szerint hatékony megoldás nem a büntethetőségi korhatár leszállítása lenne, hanem a belátási képesség vizsgálata lenne. Mind mondta, az a 12 éves kisfiú, aki múlt csütörtökön megkéselt egy 15 éves fiút, rendkívül alulszocializált gyermek.

Kapcsolódó hang

Radoszav MIklós, a Fõvárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóhelyettese
 


Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman
 


Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Fõügyészség vezetõje
 


Herczog Mária szociológus
 


A címlapról ajánljuk