eur:
393.17
usd:
366.78
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Miért nem lehet semmit tenni egy 12 éves késelővel szemben?

Hiányzik a jogszabályi felhatalmazás, ezért tehetetlen a rendőrség és az ügyészség azzal a 12 éves fiúval szemben, aki még a múlt héten combon szúrt egy másik fiatalt - mondta az InfoRádiónak Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetője. Herczog Mária szociológus azonban arra mutatott rá: a gyermekek 15 százaléka sodródik a bűnözés felé, ezt a problémát pedig nem a büntetőjog eszközeivel kell kezelni.

Múlt csütörtökön Budapesten, a Blaha Lujza téren egy 12 éves román állampolgárságú gyermek megkéselt egy 15 éves fiút. A 12 éves fiú saját bevallása szerint hónapok óta lopásokból él az aluljáróban.

A gyermeket korábban már többször vitték gyermekvédelmi intézetbe, ám ezek nyitottak, így szinte azonnal visszatért a Blaha Lujza térre.

A magyar hatóságok tehetetlenek vele szemben, nincs törvényes felhatalmazásuk arra, hogy egy gyermekkorú, külföldi állampolgárral szemben kényszerintézkedést alkalmazzanak.

Csökkenteni kell a büntethetőségi korhatárt?

Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetője korábban már kezdeményezte a büntethetőségi korhatár 14 évről 12 évre való csökkentését, szerinte ugyanis ezt egy tendencia indokolja: egyre nagyobb a bűnözői utánpótlás, már a 11-12 éves korosztályban is.

Az InfoRádióban elmondta: ezek a gyermekek általában vagyon elleni bűncselekményeket követnek el, de nem ritka, hogy segítséggel más komoly bűncselekményeket is kipróbálnak.

A szakember az ügy kapcsán azt mondta: álszent dolog azt hinni, egy 12 éves gyermek nem tudja felfogni, hogy ha megszúr egy másik embert, annak milyen következményei vannak.

Ezeket a bűnelkövetőket Horányi Miklós sem zárná börtönbe, de álszent dolognak tartja, hogy a társadalom semmit nem lép az ilyen esetekben.Új intézményhálózatra van szükség?

Herczog Mária szociológus azonban arra mutat rá: a gyermekek 15 százaléka sodródik a bűnözés felé, az érzelmi elhanyagoltság, a gazdasági hátrány vagy a későbbi iskolai kudarcok miatt. Ezekből a gyerekekből vagy áldozat, vagy elkövető lesz.

A szociológus azt hangsúlyozta: a gyermekkori bűnözés nem büntetőjogi kérdés, és a jog eszközeivel nem is kezelhető. Szerinte a szabadságelvonásból sem a fiatalkorúak, sem a felnőttek nem tanulják meg, hogy miként kellene helyesen cselekedniük. Úgy vélte: a büntető igazságszolgáltatás a megtorlásra való.

Herczog Mária azt mondja: nincs olyan intézményhálózat ma Magyarországon, amely alkalmas a veszélyeztetett gyermekek megfelelő kezelésére.

A hatóságok munkájának összehangolása is elegendő?

Az oktatási jogok biztosa szerint nemcsak a tanároknak, hanem a rendőröknek, ügyészeknek és a gyermekorvosoknak is össze kell fogniuk annak érdekében, hogy csökkenjen az erőszakos bűncselekmények száma az iskolákban, önmagában ugyanis egyetlen szerv sem érhet célt.

Aáry-Tamás Lajos az InfoRádióban azt mondta: már 2003-ban figyelmeztette a szakembereket arra, hogy emelkedni fog az erőszakos bűncselekmények száma az iskolákban.

Rámutatott arra is: az OECD-országok között talán Magyarország az egyetlen, amelynek nincs politikája az iskolai erőszak visszaszorítására.

Radoszav Miklós, a Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóhelyettese szerint hatékony megoldás nem a büntethetőségi korhatár leszállítása lenne, hanem a belátási képesség vizsgálata lenne. Mind mondta, az a 12 éves kisfiú, aki múlt csütörtökön megkéselt egy 15 éves fiút, rendkívül alulszocializált gyermek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×