INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

MDF: 650 ezer közalkalmazott járulék- és bérszámfejtése rendezetlen

Infostart / InfoRádió
Azonnali vizsgálatot követel a pénzügyminisztertől a központi bérszámfejtő program ügyében az MDF. Pettkó András, a párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban elmondta: a Magyar Államkincstár hibásan és késve készítette el a programot, emiatt legalább 650 ezer közalkalmazott járulék- és bérszámfejtése rendezetlen. Hozzátette: ezeknek az embereknek hibásan számíthatják ki a nyugdíját, vagy akár potyautasnak nyilváníthatják őket, annak dacára, hogy fizetik a társadalombiztosítási járulékot.

Az MDF felháborítónak tartja, hogy a pénzügyminisztérium fogadkozása ellenére a Magyar Államkincstár késve és hibásan készítette el azt a központi bérszámfejtő programot, amely a közalkalmazottak járulék- és bérszámfejtését kezeli - mondta az InfoRádiónak Pettkó András parlamenti képviselő.

Az ellenzéki politikus kifejtette: a közszférában dolgozók közel 80 százalékának bérét abban a Magyar Államkincstár által fejlesztett Központosított Illetmény-bérszámfejtő Rendszerben kezelik, amely jelenleg még nem alkalmas feladatainak ellátására. A rendszer felkészületlenségéből fakadóan mintegy 650 ezer alkalmazott 2006. évi adó- és járulékbevallása, valamint a teljes 2007. évi adatai rendezetlenek - tette hozzá az MDF képviselője.

Pettkó András szerint kérdéses a közszférában dolgozók egészségbiztosítási jogviszonya is, hiszen január elseje óta nem részesülhetnek ingyenes ellátásban, miközben a járulékokat vonják a bérükből.

Mi lesz a határőrökkel?

Nem lehet tudni azt sem, hogy mi lesz annak a több ezer leszerelő határőrnek a sorsa, akikkel az állam nem tudja rendezni az elszámolásokat a rendszer hibái miatt - tette hozzá.

Pettkó András kiemelte: a rendszer elégtelensége miatt mintegy ötszáz szerv, köztük az APEH nem tud törvényesen eljárni, hiszen a közszféra bevallásainak hiányában az adóhatóságnak automatikusan büntetnie kellene.

A kormányzat mulasztása munkavállalók százezreinek és az államnak is milliárdos nagyságrendű károkat okozhat - hangsúlyozta.

Az MDF azonnali vizsgálatot követel az ügyben és várják Veres János pénzügyminiszter válaszát a kérdésben - közölte Pettkó András.

Veres János pénzügyminiszter szerint az MDF adatai hibásak. Valóban vannak problémák a rendszerrel, ám nem ilyen mértékben - reagált a felvetésre. A miniszter azt ígérte: január végéig az összes hibát orvosolni fogják.

Hanganyag: Seres Gerda

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk