eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Eladó a Mátyás-teplom teteje

Eladják a budavári Mátyás-templom tetejét: a felújítás során lebontott Zsolnay-cserepeket díszcsomagolásban, Varjú Imre kanonok, várplébános aláírásával darabonként 3.600 forintért értékesítik. A templom muzeális gyűjteményének vezetője az InfoRádiónak elmondta: a bevételt a Nagyboldogasszony-templom felújítására fordítják.

Építési hulladék lenne a Mátyás-templom tetejéről lebontott, 150 ezer, pirogránitból készült Zsolnay-cserép, ha nem értékesítenék azokat - mondta az InfoRádiónak az intézmény muzeális gyűjteményének vezetője.

Mátéffy Balázs hozzátette: a szögletes cserepek, amelyek kétharmada színes mázzal fedett, nem eredetiek, a II. világháború után készültek. Az érdeklődők feliratozva, sorszámozva, díszcsomagolásban vásárolhatják meg azokat, darabonként 3.600 forintért.

Az értékesítésből befolyó összeget a Mátyás-templom felújítására fordítja a plébánia, amely többek között vállalta, hogy finanszírozza a turisztikai információs pult kitelepítését a templom területéről.

Ugyancsak a plébániának kell felújíttatnia a harangokat, ezt ugyanis nem finanszírozza az állam - mondta az intézmény muzeális gyűjteményének vezetője.

A lebontott cserepek helyére is Zsolnay-gyártásúak kerülnek, amelyek jobb minőségűek, és jobban hasonlítanak az eredetiek színére - fűzte hozzá Mátéffy Balázs.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×