eur:
385.92
usd:
355.14
bux:
68738.69
2024. május 21. kedd Konstantin

Döntött az ORFK: indul az országos hajtóvadászat

A Népszabadság arról ír, hogy a héten országos hajtóvadászat kezdődik a körözött személyek elfogására, az országos rendőrfőkapitány pedig a körözési rendszer gyökeres átalakítására készül. Bencze József nem reagált a lapnak arra a megjegyzésére, hogy "nincs semmi baj nálunk a közbiztonsággal, ha egy okirat-hamisításért körözött 16 éves győri lány is felkerülhet a száz leginkább körözött bűnöző listájára".

A még rendőrségi berkekben is "gagyi topnak" titulált névsorral kapcsolatban azonban elismerte: túl kevés információt tartalmaz a körözöttekről, ami nem segíti a keresett emberek azonosítását és elfogását.

A decemberben közzétett listán nem veszélyességük szerint rangsorolva, hanem ábécésorrendbe szedve közli az ORFK a legkeresettebb körözöttek névsorát és fotójukat, továbbá feltünteti, hogy melyik hatóság milyen bűnügyi szám alatt keresi az illetőt, mintha ez utóbbi információval valamit is kezdhetne a rendőrségen kívül bárki is.

Nem derül ki a listából, hogy például hol várható az egyes keresett emberek felbukkanása, melyik városban, milyen szórakozóhelyeken. Nem adta meg a rendőrség a százas lista szereplőinek gúnynevét, különös ismertetőjeleit.

A személyleírásukat sem ismertették, holott a magasság, a testalkat és a testsúly a portréfotókból aligha állapítható meg. Arról sem tudhatunk meg semmit, hogy a keresett személy jellemzően hogyan öltözködik, milyen a haj- és szemszíne.

A Magyar Nemzet szerint fejben számoló pénztárosra, hosszú sorokra és aprópénzen vitázó vevőkre lehet számítani március elseje után. Mint ismeretes, a jegybank költségtakarékossági döntése alapján tavasszal eltűnnek a készpénzforgalomból az egy- és kétforintos érmék.

Az aprók kivonásával a matematika egyszerű szabályai szerint a számlák végösszegét nullára vagy ötre kell majd le-, illetve felkerekíteni a boltokban, amikor készpénzzel fizet a vásárló. Például egy 1.822 forintos vásárlásnál a kereskedő 1.820 forintot kér majd el, míg egy 1.724 forint végösszegű vételnél 1.725-öt - függetlenül attól, hogy tételenként mennyibe kerültek az egyes árucikkek.

A lap rámutat, hogy egyelőre még sok az apró érme, de a gyakorlati kérdőjel is a 165 ezer kereskedőben éppúgy, ahogy a vendéglősökben, a fodrászokban és minden más, készpénzforgalmat bonyolító szolgáltatóban.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy február végéig eldől, létrejön-e a pártok és kampányaik finanszírozásának új szabályozása.

Tízszeresére emelnék a kampányban képviselőjelöltenként rendelkezésre álló 386 millió forintot, a pártok a kampányszámláról maximum 3,86 milliárdot költhetnének.

Az állam 1,2 milliárddal támogatná a pártokat a kampányköltségeikben, a többi részt saját erőből, szabályozott módon lehetne összegyűjteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Így emelték ki a Dunából a Verőcénél balesetet szenvedett motorcsónakot
Szívszorító videó

Így emelték ki a Dunából a Verőcénél balesetet szenvedett motorcsónakot

A társszervekkel közösen a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság daruja és búvárszolgálata vasárnap délután fél hatkor húzta ki a roncsot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×