eur:
389.12
usd:
361.98
bux:
68510.27
2024. május 8. szerda Mihály

Mi lesz a sorozatfüggőkkel, ha elhúzódik az írók sztrájkja?

A hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja miatt marad el a Golden Globe-gála, de a filmstúdiók ennél jobban fájlalják a bevételkiesést. A hazai tévézőket nagy valószínűséggel még nem érintik a sorozatok csúszásai, bár, ha a sztrájk elhúzódik, ősszel már nekik is szembesülniük kell annak hatásaival.

Az Amerikai Írók Céhe (WGA) 2007 júliusában kezdett tárgyalásokba a hollywoodi producerekkel arról, hogy tagjaik kapjanak a DVD-n kiadott, illetve az elektronikus eszközökön - az interneten, vagy mobiltelefonon - megtekinthető filmek után is jutalékot.

A producerek nem fogadták el a követelést, így a forgatókönyvírók tavaly novemberben sztrájkba léptek.

Először a tévéműsorok, talk show-k álltak le a sztrájk miatt, majd több tévésorozat, illetve mozifilm forgatását függesztették fel.

A legfrissebb hírek, amelyek a Golden Globe-gála elmaradásáról, vagy éppen az idei Oscar-díjátadó veszélybe kerüléséről szólnak, azt jelzik, hogy a producerek kivételesen elszámították magukat: nem csak, hogy egyelőre nem látni a sztrájk végét, de már a filmsztárok is kiállnak a forgatókönyvírók mellett.

Borítékolható a megegyezés

És bár a jobb későn, mint soha elve szerint borítékolható a megegyezés, a hollywoodi stúdiók decemberi végi könyvelése már több mint 150 millió dolláros hiányt mutatott a sztrájk miatt, és a szakértők szerint ez az összeg több, mint amit a sztrájkolók eredetileg részesedésként követeltek maguknak.

A hazai tévénézőket a dollároknál talán jobban érdeklik sorozathőseik. Amerikában a hétvégén vonul bizonytalan idejű pihenésre a Született feleségek, pár epizód van még hátra a Doktor House-ból, és több, itthon is futó sorozatból, például a Lostból.

Európában később vetítik a sorozatokat


Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója szerint csak akkor lesz csúszás az itthon vetített sorozatokban, ha tovább folytatódik a sztrájk.

Ha a sztrájk nem húzódik el nagyon, nem lesz nagy hatása Európában, hiszen itt később kerülnek vetítésre a sorozatok - mondta Kolosi Péter.

Ha azonban későbbre tolódnak vagy elmaradnak a tavaszi, Los Angeles-i bemutatók, akkor a magyar nézők is érezhetik majd a sztrájk hatását, hiszen csúszik majd a Lost, A szökés vagy akár a Vészhelyzet is - fűzte hozzá az RTL Klub programigazgatója.

Egyelőre tehát csak a bizonytalanság a biztos, illetve az, hogy a hazai tévézők nagy valószínűséggel 2008 őszéig kaphatják rendszeresen sorozatdózisaikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×