eur:
390.72
usd:
364.03
bux:
68154.98
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Indul a felvételi szezon - de csak tandíjért

Januárban indul a felsőoktatási felvételi szezon, ám aki most jelentkezik valamelyik főiskolára vagy egyetemre, számítson rá, hogy már csak tandíjas képzést választhat.

Januárban indul a felvételi szezon az egyetemeken és a főiskolákon. A leendő diákoknak nem lesz könnyű dolguk, hiszen már csak tandíjas képzésre jelentkezhetnek, ráadásul számos szakon az előzetesen ígértnél sokkal többet kell majd fizetni.

Van olyan iskola, amelyik 225 ezer forintot kér az eddig ingyenes képzésekért. A felvételi pontszámítás is új: a még Magyar Bálint által bevezetett, az Alkotmánybíróság által is kifogásolt módszer helyett jön a 480 pontos rendszer.

A számok tükrében valószínű, hogy radikálisan visszaesik majd a jelentkezők száma, hiszen több százezer forintot csak kevesen tudnak fizetni tanulmányaikért.

Sovány vigasz, hogy a hallgatók közül a legjobban teljesítő 15 százalék mentesül majd a tandíj megfizetése alól, hiszen egy jelentkezését fontolgató gyerek előre nem tudhatja, hogy sikerül-e minden félévben bekerülnie a legjobbak közé.

Az oktatási tárca szerint van megoldás a pénzhiányra: Manherz Károly szakállamtitkár bejelentette, dolgoznak a diákhitel rendszerének módosításán. Azt szeretnék, ha az államilag támogatott képzésben is negyvenezer forint lehetne az igényelhető hitel összege.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×