eur:
391.18
usd:
365.58
bux:
68169.96
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Bereményi: "Egy lepusztult csatatéren állunk"

Ideológiai polgárháború zajlik Magyarországon, ezért nem tudjuk helyén kezelni fontos történelmi eseményeinket, múltunkat - mondta Bereményi Géza az InfoRádiónak augusztus 20-án. A Kossuth-díjas író, rendező az államalapítás ünnepének alkalmából beszélt arról: miért nincsen Magyarországon egységes történelmi tudat.

Bereményi Géza az InfoRádiónak adott korábbi interjúban kiemelte: a XX. században számos egymást követő, gyors rezsim volt, amelyek lerombolták az előző erkölcsi eredményeit, és valami mást építettek. Ez nagy pusztulást okozott a kultúrában és a történelmi tudatban. A Kossuth-díjas író úgy véli: "ennek köszönhetően" most egy lepusztult csatatéren állunk.

Ebben a helyzetben még az államalapító István király sem tekinthető biztos pontnak, hiszen a csak pislákoló magyar történelmi tudatban még az ő szerepét sem ítélik meg egységesen.

A XX. század tehát szétverte a történelmi tudatot - vélekedett. De hogy napjainkban ez miért nem épül újjá, arra Bereményi Géza azt mondta: a történelmi tudat most éppúgy cenzúrázva van, mint az elmúlt évtizedekben.

Jelenleg ideológiai polgárháború van, amelyben az egyik fél cenzúrázza a másikat, és önmagát is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×