eur:
399.32
usd:
360.52
bux:
73635.31
2024. október 2. szerda Petra

Szétválik a mentés és a betegszállítás - a nap legfontosabb hírei

Január 1-jétől szétválik a mentés és a betegszállítás; ennek értelmében a finanszírozás is átalakul az Egészségbiztosítási Alapon belül. Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta: a betegszállításért a jövőben sem kell fizetniük az állampolgároknak, hiszen az megmarad a társadalombiztosítási finanszírozásban. Hozzátette: az Országos Betegszállító Szolgálat a betegkísérőt, vagy még azt sem igénylő szállításokat végzi a jövőben.

Jövőre 9,8 százalékos lakossági áram-áremelésre számít a liberalizált magyar piacon a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára. Felsmann Balázs azt mondta: a közintézményeknek 15-20, míg a vállalkozásoknak 15-30 százalékkal kell többet fizetniük az elektromos energiáért.

Megegyeztek az OÉT-ben a bérekről

Létrejött a jövő évi bérmegállapodás az Országos Érdekegyeztető Tanácsban; a résztvevők a jövő évre 5 és 7,5 százalék közötti keresetemelést ajánlanak a versenyszférának. A testület tagjai arra kérik az ágazati bértárgyalások résztvevőit, hogy a lehetőségek szerint dolgozzanak ki garantált bértarifákat, és ezt szerepeltessék a kollektív szerződésben.

Kiszállt Demján a kormányzati negyedből

Kiszállt a kormányzati negyed projektből a Demján Sándor nevével fémjelzett TriGránit-csoport. Nyúl Sándor, a TriGránit operatív vezérigazgatója közölte: azért nem írták alá a budapesti városrendezési szerződést, mert a dokumentumot előzetes egyeztetések nélkül módosította a főváros. Eredetileg a TriGránit maximum 8 milliárd forinttal kívánt hozzájárulni a Fővárosi és a Terézvárosi Önkormányzat által tervezett közlekedési és infrastrukturális tervekhez, de a változtatás a korábbi beruházás értékén felül további 10-12 milliárdos fejlesztést írna elő. Kovács Mátyás, a városfejlesztési főpolgármester-helyettes szóvivője az InfoRádióban hangsúlyozta: a cég döntése ellenére bíznak abban, hogy még létrejöhet a megállapodás, de - mint mondta - a TriGránit nélkül is elképzelhető a beruházás.

Tőzsdére megy a Malév

Bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére a Malév részvényeit, ha a légitársaság nyereséges lesz - közölte a céget birtokló AirBridge egyik tulajdonosa. Költő Magdolna, aki egyben a Malév Felügyelő Bizottságának elnöke, emlékeztetett arra: a tőzsdei bevezetést már az AirBridge megalakulásakor tervbe vették.

A bíróság szerint jogszerű volt a sztrájk

Jogszerű volt a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének december 17-ei sztrájkja; a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elutasította a MÁV keresetét. A vasúttársaság közölte: fellebbez a döntés ellen.

Valódi lehetőségekhez jutnak jövőre a romák

Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint a romák jövőre valódi lehetőségekhez jutnak a nemzetközi roma integrációs program intézkedési tervének köszönhetően. Kolompár Orbán az InfoRádióban azt mondta: a kétéves stratégiai elképzelés abban tér el a korábbiaktól, hogy megvan a fedezete, így a 120 milliárd forintos uniós és hazai forrás garancia a terv végrehajtására. Horváth Aladár, a Roma Integrációs Tanács tagja, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke arról beszélt: fenntarthatatlan az a helyzet, hogy egymillió ember tartósan kirekesztve, munka nélkül él az országban

Albert Flórián nevét viseli a Fradi stadionja

Mától Albert Flórián nevét viseli a Ferencváros Üllői úti stadionja.A klub hivatalos honlapja szerint az ünnepségen részt vettek Albert Flórián korábbi játékostársai és a jelenlegi csapat vezetőedzője és néhány játékosa.

Kitüntetés Talmácsi Gábornak

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta az államfő Talmácsi Gábornak, a motorsportban szerzett felbecsülhetetlen érdemei elismeréseként. A kitüntetést ma adta át Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter az idei Gyorsasági Motoros Világbajnokság 125 köbcentis géposztálya világbajnokának.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×