eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Minden, amit az ünnepi menetrendről és nyitva tartásról tudni kell

Az ünnepek alatt jelentősen módosul az üzletek nyitva tartása, a fővárosi parkolás rendje és a MÁV, a Volánbusz, illetve a BKV menetrendje.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség felmérése szerint a boltok a karácsonyt megelőző szombaton és vasárnap természetesen nyitva tartanak, még azok is, amelyek más napokon nem. December 24-én egyes iparcikk üzletek nem nyitnak ki, a többiek pedig délután kettő óráig fogadhatnak vásárlót.

Karácsony napjain zárva lesznek a boltok, a két ünnep között azonban kinyitnak. Szilveszter napján az élelmiszer-áruházak legkésőbb este hatkor bezárnak, a többi esetében pedig inkább számítsanak arra, hogy egész nap lehúzott redőnyöket találnak. Január elsején zárva lesznek az üzletek, másodikán viszont már újra költhetjük a pénzünket.

Mindig lesz azonban néhány hely, ahová bármikor betérhetünk: ilyenek a virágot és édességet árusító helyek, az éttermek és a szórakozóhelyek, illetve minden, aminek cégtábláján a "nonstop" kifejezés olvasható. Egy jó tanács a vásárlóknak: még most nézzék meg az üzletajtók tábláit, mert az a biztos nyitva tartás, amit a bolt tulajdonosa kiír.

Aki autóba ül, az is gondolkodjon előre, hogy hol és mennyiért parkolhat. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium rendelete alapján december 22-e munkanap, ezért reggel 8 és este hat óra között fizetni kell a parkolásért - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. December 23-ától január 1-jéig viszont ingyenes lesz a parkolás Budapesten, leszámítva a szokásos kivételeket: a Budai várat, a Margitszigetet és a Citadella megállóhelyeit.

Módosult a MÁV menetrendje

A vonattal utazóknak is figyelniük kell, mert módosult a menetrend. December 22-én a pénteki, 23-án, 24-én és 25-én az ünnepnapi, 26-án a vasárnapi, 27-én a hétfői, 28-án a munkanapi, 29-én a pénteki, 30-án és szilveszter napján pedig az ünnepnapi menetrend lesz érvényben. Január elsején úgy közlekednek a vonatok, mintha vasárnap lenne, 2-án pedig a hétfői menetrend szerint.

A MÁV azt ígéri, hogy a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító vonalakon több kocsit kapcsolnak a szerelvényekhez. December 22-én este háromnegyed hétkor mentesítő InterCity vonat indul a Déli pályaudvarról Pécsre.Aki vonattal utazik, annak azt tanácsoljuk, hogy elindulás előtt hívja fel a vasúttársaságot a 06 40 49-49-49-es telefonszámon, és kérdezze meg az aktuális menetrendet.

A Volán-buszok menetrendje is megváltozott. Az ünnepi rendszerben december 22-e tanítási szünetes munkanap, 23-a, 24-e és 25-e munkaszüneti nap, december 26-a a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti nap, 27-e, 28-a és 29-e pedig tanítási szünetes munkanap. 30-a és szilveszter napja munkaszüneti nap, január elseje a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti nap, másodika a hét első munkanapja, harmadika pedig már tanítási nap.

December 24-én az utolsó autóbuszjáratok délután négy óra körül indulnak Budapestről. 25-én és január 1-jén a kora reggeli autóbuszjáratok általában nem közlekednek. A Volán-buszok aktuális menetrendjéről a 382-0888-as telefonszámon érdeklődhetnek.

Szenteste délután négyig járnak a buszok és a villamosok

Az ünnepek idején módosul a BKV menetrendje is. December 24-én, hétfőn, napközben a szombati menetrend lesz érvényben. Az autóbuszok, villamosok és trolibuszok délután 4 óráig közlekednek, ezután az éjszakai járatokkal lehet utazni. Az utolsó járművek bevárják a csatlakozást. Az utolsó metró- és kisföldalatti szerelvények hétfőn 15 óra 30 perckor indulnak a végállomásokról. Az éjszakai járatok a szombati menetrend szerint közlekednek, de a 906-os autóbusz egész éjjel 15 percenként indul.

December 25-én és 26-án minden BKV-járat a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint jár.

Az év utolsó napján szintén a szombati rend alapján közlekednek a BKV járművei. Az éjszakai járatok a megszokottnál sűrűbben indulnak, míg a 6-os villamos egész éjjel 10 percenként jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×