eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Behajtani tilos tábla az osztrák oldalon

Magyarországról Ausztriába érkezve, néhány helyen behajtani tilos tábla fogadja a magyarokat. A külügyminiszter szerint a jelenség nem általános, és a legtöbbször a megnövekvő forgalomtól tartanak a helyiek.

Magyarország péntektől a schengeni övezet része, amely azt jelenti, hogy ettől a naptól már nincs határellenőrzés Ausztria, Szlovénia és Szlovákia felé. Ennek azonban nem örül mindenki maradéktalanul.

A pénteki ünnepségen Palkovics János, Fertőrákos polgármestere például arról számolt be, hogy örömük nem lehet felhőtlen, hiszen néhány helyen behajtani tilos táblák fogadják a magyarokat az osztrák oldalon. "Mégiscsak tarthatatlan állapot, hogy Fertőrákos és Fertőmeggyes három kilométerre van egymástól, és autóval 45 kilométert kell megtenni, ha át akarunk jutni az egyik településről a másikra" - mondta.

A külügyminiszter szerint az ilyen esetek nem gyakoriak. Göncz Kinga úgy véli, hogy legtöbbször a megnövekedő forgalomtól tartanak a lakosok. A külügyminiszter informálódik azokról a helyekről, ahonnan érkezett ilyen bejelentés, de mint mondta, egyelőre nem látnak okot arra, hogy diplomáciai megoldást kelljen találni a problémára.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×